disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Steam'de Retro Oyunlar İçin En İyi Emülatör Kurulumu (Windows 10)

Steam Açılış: 01.08.2026 19:01 2 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir retro oyunlara merak sardım ve Steam kütüphanemi genişletmek istiyorum. Özellikle eski konsol oyunlarını (NES, SNES, Sega Genesis, hatta belki PS1) PC'de oynamak istiyorum. Steam'de bu oyunları doğrudan satın almak yerine emülatör kullanmak daha mantıklı geliyor. Ancak kafamda birkaç soru var: Hangi emülatörleri önerirsiniz? Kurulumda nelere dikkat etmeliyim? BIOS dosyaları yasal mı, yoksa sorun çıkarır mı? Ayrıca Steam'de emülatörleri 'Non-Steam Game' olarak ekleyip çalıştırmanın bir yolu var mı? Şimdiden teşekkürler, yardımcı olursanız sevinirim. Özellikle de RetroArch mı yoksa ayrı ayrı emülatörler mi daha iyi olur, bu konuda kararsız kaldım. Deneyimlerinizi paylaşırsanız çok iyi olur.

Cevaplar (4)

Merhaba! Retro oyunlar için en iyi seçenek kesinlikle RetroArch. Tek bir arayüzden tüm sistemleri yönetebiliyorsun, shader desteği var, çekirdekler sürekli güncelleniyor. Kurulumu da gayet basit: Resmi sitesinden indir, kur, sonra 'Online Updater' üzerinden çekirdekleri (cores) indir. BIOS dosyaları konusuna gelince, yasal olarak gri alan; ama kendi konsolundan dump alırsan tamamen yasal. Steam'e eklemek için ise 'Add a Non-Steam Game' seçeneğini kullanabilirsin, RetroArch'ı exe olarak ekle, sonra Steam'den başlat. Steam overlay çalışıyor, hatta controller desteği de sorunsuz. Ben bu şekilde kullanıyorum, hiç sorun yaşamadım. Kolay gelsin!
RetroArch güzel ama bazen aşırı karmaşık gelebilir, özellikle yeni başlayanlar için. Ben şahsen ayrı ayrı emülatörleri tercih ediyorum: Mesela SNES için Snes9x, Genesis için Kega Fusion, PS1 için ePSXe veya DuckStation. Her biri kendi başına optimize, kurulumu daha basit. BIOS dosyaları için de şunu söyleyeyim: Çoğu emülatör BIOS olmadan çalışıyor ama bazı oyunlar (özellikle PS1) BIOS istiyor. Kendi konsolundan dump alman en temizi, ama internetten bulduğun dosyalar da genelde çalışıyor. Steam'e ekleme konusunda

Steam overlay çalışıyor, hatta controller desteği de sorunsuz.

katılıyorum, ama ayrı emülatörleri eklerken her birini ayrı ayrı eklemen gerekebilir. Benim önerim, başlangıç için RetroArch'ı dene, sonra ihtiyacına göre ayrı emülatörlere geçebilirsin.
Hobidaşlar, ben de bu işe yeni başladım ve RetroArch'ın öğrenme eğrisi beni biraz korkutmuştu. Ama sonra birkaç video izleyip mantığını kavradım, şu an çok memnunum. Özellikle 'Playlist' özelliği sayesinde tüm oyunlarımı tek yerden açıyorum. BIOS konusuna gelince, ben kendi orijinal kartuşlarımdan dump almadım açıkçası, internetten indirdim ama hiçbir sorun yaşamadım. Yine de yasal olarak riskli olduğunu biliyorum, o yüzden dikkatli olun. Steam'e eklerken de 'Steam ROM Manager' diye bir araç var, onu kullanırsanız her oyunu ayrı bir kütüphane öğesi olarak ekleyebiliyorsunuz, kapak resimleri falan da otomatik geliyor. Ben bu şekilde harika bir retro koleksiyonu oluşturdum. Eğer takıldığınız yer olursa buradan yazın, yardımcı olurum.
Herkese çok teşekkürler, özellikle

microfiend62 yazdı:

Ben bu şekilde harika bir retro koleksiyonu oluşturdum.

bu cümle beni cesaretlendirdi. Steam ROM Manager'ı denedim ve gerçekten harika çalışıyor! RetroArch'ı da kurup çekirdekleri güncelledim, birkaç SNES oyunu ekledim, hepsi sorunsuz açılıyor. BIOS dosyalarını da internetten buldum, şimdilik bir sıkıntı yaşamadım. Sorun çözüldü diyebilirim, destek veren herkese teşekkürler! İyi forumlar.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Steam'de eski oyunların CD key'lerini tanımlatma sorunu (Half-Life, CS 1.6 vs.) Kategori: Steam
Steam'de Retro Oyun Klasörü Paylaşımı: Eski Sürüm Oyunlar Neden Kayboluyor? Kategori: Steam
Steam'de eski oyunların kutu sürümlerini etkinleştirme sorunu (Half-Life 2) Kategori: Steam