disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Steam'de eski oyunların CD key'lerini tanımlatma sorunu (Half-Life, CS 1.6 vs.)

Steam Açılış: 02.08.2026 19:43 2 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır kafama takılan bir konu var. Elimde 2000'li yılların başından kalma orijinal Half-Life, Counter-Strike 1.6 ve Opposing Force CD'leri var. Kutuları, kılavuzları ve hatta CD key sticker'ları bile sapasağlam duruyor. Geçenlerde aklıma geldi, bunları Steam'de tanımlatıp kütüphaneme ekleyebilir miyim diye. Bildiğim kadarıyla Steam, eski CD key'lerini kabul ediyordu ama tam olarak hangi sürümleri kabul ettiğini ve nasıl bir yol izlemem gerektiğini unutmuşum. Bir de bu CD'lerin üzerindeki key'lerin bazıları daha önce kullanılmış olabilir mi, onu da merak ediyorum. Çünkü bu oyunları o zamanlar arkadaşlarımla LAN partilerinde oynuyorduk, key'leri paylaşmış olabiliriz. Bu key'leri Steam'e tanımlatmanın bir yolu var mı, yoksa direkt çöpe mi atayım? Ayrıca bu işlemi yaparken dikkat etmem gereken bir şey var mı? Teşekkürler şimdiden.

Cevaplar (5)

Selam joyranger45, hoş bir konu açmışsın. Evet, Steam hâlâ eski Valve oyunlarının CD key'lerini kabul ediyor. Steam istemcisinin sol alt köşesindeki '+' işaretine tıkla, 'Ürün Etkinleştir' de ve key'i gir. Half-Life, Counter-Strike 1.6, Opposing Force, Condition Zero gibi oyunların key'leri genelde tanımlanıyor. Ancak bazı eski sürümlerde (örneğin çok eski Sierra basımı Half-Life key'leri) sorun çıkabiliyor. Eğer key kullanılmışsa Steam sana 'Bu ürün zaten mevcut' gibi bir hata verebilir. O zaman key'i kullanan hesabı bulmak imkânsız, ama Steam destek ile iletişime geçip durumu anlatırsan, fiziksel kopyanın kanıtı olarak kutu fotoğrafı falan istiyorlar, genelde olumlu sonuç alanlar var. Ben geçen yıl eski bir Half-Life key'imi bu şekilde tanımlattım, sorunsuz oldu. Denemeni öneririm.

microking54 yazdı:

Steam istemcisinin sol alt köşesindeki '+' işaretine tıkla, 'Ürün Etkinleştir' de ve key'i gir.

Aynen katılıyorum, ama bir ekleme yapayım. Eğer key daha önce kullanılmışsa ve sen o hesaba erişemiyorsan, Steam destekten 'CD key zaten kullanımda' diye bir talep açabilirsin. Benim başıma gelmişti, eski bir Counter-Strike key'im vardı, kullanılmış çıktı. Desteğe kutu fotoğrafı ve key'in okunur bir fotoğrafını gönderdim, iki gün içinde key'i hesabıma tanımladılar. Ayrıca şunu da unutma: Bazı çok eski basımlarda (özellikle 2004 öncesi) key'ler 13 haneli oluyor, Steam bunları kabul etmeyebiliyor. O zaman da yine destek devreye giriyor. Ama önce dene, büyük ihtimalle sorunsuz tanıyacaktır. Kolay gelsin.
Selamlar, ben de bir şeyler ekleyeyim. Bu işi yaparken dikkat etmen gereken bir nokta var: Eğer key'i tanımlatırsan, oyunun Steam sürümü otomatik olarak kütüphanene eklenir ve CD'yi artık kullanmana gerek kalmaz. Ancak eski CD'lerdeki key'ler bazen bölge kilitli olabiliyor. Örneğin, Türkiye'de satılan bazı eski Half-Life sürümleri sadece TR bölgesine tanımlıydı. Eğer hesabın farklı bir bölgedeyse sorun çıkabilir. Benim bir arkadaşım Almanya'dan aldığı eski bir oyunun key'ini Türkiye hesabına tanımlatmaya çalışmıştı, olmamıştı. Ama Valve bu konuda esnek davranıyor, destekten yardım alabilirsin. Ayrıca, key'leri girerken tire işaretlerini kopyala-yapıştır yapma, elle yaz, çünkü bazen otomatik kopyalamada boşluklar karışıyor ve hata alıyorsun. Başarılar!
Konuya farklı bir açıdan bakayım: Eğer bu key'ler gerçekten eskiyse ve sen onları daha önce hiç Steam'e tanımlamadıysan, büyük ihtimalle çalışacaktır. Ama bir uyarı yapayım: Bazı eski CD key'leri, oyunun orijinal sürümünün (WON sürümü) key'leri olabiliyor. Bu key'ler Steam'de tanımlanmıyor çünkü oyunun Steam sürümü farklı bir key formatı kullanıyor. Yani Half-Life'ın ilk çıkan sürümlerindeki (1998-2001 arası) key'ler Steam'de geçersiz olabiliyor. Eğer key'in 13 haneli değil de 12 haneli ise, bu eski WON key'i olabilir. O zaman yapman gereken, Steam destek ile iletişime geçip bu key'in WON'dan Steam'e geçişini talep etmek. Valve bu geçişleri hâlâ yapıyor mu bilmiyorum ama ben 2019'da yaptırmıştım, sorun olmamıştı. Yani umudunu kaybetme, her ihtimali dene.
Herkese çok teşekkürler, gerçekten işe yaradı! microking54'ün dediği gibi sol alttaki '+' işaretinden 'Ürün Etkinleştir' deyip Half-Life key'imi girdim, direkt tanıdı ve kütüphaneme eklendi. Counter-Strike 1.6 key'im ise kullanılmış çıktı, romknight98'in dediği gibi destek ile iletişime geçtim. Kutu fotoğrafını ve key'in fotoğrafını gönderdim, iki gün içinde key'i hesabıma tanımladılar. Opposing Force key'im ise eski WON sürümüymüş, amigarebel13'ün dediği gibi Steam'de tanımlanmadı. Onu da destekten geçiş talep ettim, henüz cevap gelmedi ama umarım olumlu olur. Tekrar teşekkürler, bu konu sayesinde eski günlere döndüm. Herkese iyi forumlar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Steam'de Retro Oyun Klasörü Paylaşımı: Eski Sürüm Oyunlar Neden Kayboluyor? Kategori: Steam
Steam'de eski oyunların kutu sürümlerini etkinleştirme sorunu (Half-Life 2) Kategori: Steam
Steam'de Retro Oyunlar İçin En İyi Emülatör Kurulumu (Windows 10) Kategori: Steam