Selam dostlar, uzun süredir forumu takip ediyorum ama ilk kez yazıyorum. Bir sorunum var, umarım biriniz yol gösterir. Elimde 2011 model bir Seagate Barracuda 7200.12 1TB (model ST31000528AS) var. Geçen hafta aniden çalışmayı kesti, BIOS'ta görünmüyor, motor dönmüyordu. İnternette araştırdım, PCB üzerindeki TVS diyotlarının yandığını gördüm, multimetre ile ölçtüm, gerçekten de kısa devre vardı. SMD diyotları söktüm, yerine 12V ve 5V hatlarına uygun TVS diyotları lehimledim, ayrıca 8-pin ROM (25x40) çipini söküp, aynı modelden aldığım sağlam bir PCB'nin ROM'una programlayıcı ile yazdım. Ancak şimdi PCB'yi takınca motor dönüyor, ama kafalar tıklıyor ve disk BIOS'ta hâlâ görünmüyor. S.M.A.R.T. verisi de yok. Ne yapabilirim? Kafalar mı hasarlı, yoksa ROM aktarımında bir hata mı yaptım? Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.
Seagate Barracuda 7200.12'den Veri Kurtarma: PCB Değişimi Sonrası Hâlâ Tıklıyor
Cevaplar (4)
04.08.2026 07:36
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. TVS diyot değişimi ve ROM aktarımı iyi düşünülmüş, ama tıklama sesi genelde kafa hasarına işaret eder. Ancak panik yapma, önce bir şeyi kontrol et: ROM'u programlarken orijinal PCB'nin ROM içeriğini mi yoksa yeni PCB'nin ROM'undan okuduğun veriyi mi yazdın? Çünkü Seagate 7200.12 serisinde ROM çipinin içinde sadece firmware değil, aynı zamanda adaptif parametreler ve kafa haritası (head map) gibi sürücüye özel veriler de var. Eğer yeni PCB'nin ROM'unu kullandıysan, kafa kafaya uyumsuzluk olur ve tıklama yapabilir. Orijinal ROM'u yazdıysan, bir de PCB üzerindeki motor sürücü entegresinin (örneğin LSI veya Smooth LSI) soğuk lehim olup olmadığını kontrol et. Ayrıca, kafaların tıklaması bazen kafa ön yükleme (preamp) arızasından da olur, ama önce ROM'u doğrulamak lazım. Kolay gelsin.
04.08.2026 07:56
microfiend62 yazdı:
Eğer yeni PCB'nin ROM'unu kullandıysan, kafa kafaya uyumsuzluk olur ve tıklama yapabilir.
Aynen katılıyorum, ROM aktarımı kritik. Ben de bir kez aynı hatayı yapmıştım, 7200.11'de ROM'u yanlış kaynaktan yazmıştım ve sürücü tıklayıp duruyordu. Orijinal ROM'u yazdıysan, bir de şunu dene: PCB'yi söküp, motor ve kafa bağlantılarını kontrol et. Tıklama sesi bazen kafa flex kablosundaki (HGA) zayıf temastan da olur. Ayrıca, bu seride kafa uçları (heads) çok hassastır, ani voltaj dalgalanması veya TVS diyot arızası kafa amplifikatörünü yakmış olabilir. Ama önce basit bir test yap: Diski düz bir zemine koy, PCB'yi tak, güç ver ve kafaların hareketini dinle. Eğer kafalar birkaç kez tıklayıp duruyorsa, büyük ihtimalle kafa hasarlıdır ve veri kurtarma için profesyonel bir servise gitmen gerekecek. Ancak umarım ROM meselesidir, çünkü o durumda tekrar programlayıcı ile düzeltebilirsin.
04.08.2026 08:19
Selam, ben de bir şeyler ekleyeyim. Tıklama sesi genelde kafa hasarıdır, ama bazen PCB üzerindeki motor sürücü entegresinin (VCM sürücü) arızası da benzer belirtiler verir. Şöyle bir test yap: Diski çalıştırırken motorun döndüğünü ama kafaların hiç hareket etmediğini görüyorsan, VCM sürücü devresinde sorun olabilir. Ayrıca, bu seride ROM çipinin yanında bir de NVRAM veya seri flash olabilir, onu da kontrol et. Ama önemli bir nokta: PCB değişiminde sadece ROM'u değil, aynı zamanda sürücünün kendine özel olan 'service area' veya 'system files' bölgesini de düşünmek lazım. Eğer ROM doğruysa, sürücü açılışta kafaları park etmeye çalışır ve tıklama yaparsa, kafa hasarı veya platter yüzeyinde hasar olabilir. Bunu anlamak için diski açmak gerekir, ama tozlu ortamda açmak riskli. Bence önce ROM'u tekrar oku, orijinal ROM dosyasını bir yedekle ve karşılaştır. Eğer her şey doğruysa, profesyonel bir veri kurtarma aracı (örneğin PC-3000) ile kafa haritasını sıfırlamayı deneyebilirsin, ama o da pahalı bir iş. Umarım çözersin.
04.08.2026 08:44
Herkese teşekkürler, sorun çözüldü! Sonunda orijinal ROM'u tekrar programlayıcı ile yazdım, ama önce ROM dosyasını hex editör ile açıp kafa haritası bölümünü kontrol ettim. Meğer ben yanlışlıkla yeni PCB'nin ROM'unu yazmışım, orijinal ROM'u yedeklememişim. Neyse ki eski PCB'yi çöpe atmamıştım, üzerindeki ROM'u söküp tekrar okudum ve doğru veriyi yazdım. Şimdi disk BIOS'ta görünüyor, tüm verilerim yerinde! Tıklama sesi de kesildi, disk şu an tam kapasite çalışıyor. Verilerimi harici bir diske yedekledim, bir daha böyle bir risk almam. Bu arada, bu forumdaki öneriler çok işe yaradı, özellikle ROM uyumluluğu konusundaki uyarılar. Sağ olun, iyi ki varsınız!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Harici Disk (Seagate 1TB) Bölüm Tablosu Bozuldu - Veri Kurtarma Önerileri?
Kategori: Veri Kurtarma
Amiga 1200 IDE HDD'den veri kurtarma: Direkt okuma mümkün mü?
WD My Passport harici diskim FAT32'ye dönüştü, verilerim gitti! Kurtarma mümkün mü?