Merhaba dostlar, uzun zamandır forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Geçenlerde babamın eski Amiga 1200'ünü çıkardım. Makine açılıyor ama ekrana gelmiyor, kısacası ölmüş gibi. Neyse ki içindeki 2.5 inç IDE harddiski söktüm, modeli Quantum Fireball 420MB. İçinde çocukluğumun tüm demoları, mod dosyaları ve belki de bazı kayıtlarım var. Bu verileri kurtarmak istiyorum. Modern bilgisayarımda IDE portu yok, USB-IDE adaptörüm var ama Amiga'nın dosya sistemi olan FastFileSystem'ı Windows tanımıyor. Amiga emülatörü (WinUAE) ile bu harddiski direkt olarak okuma şansım var mı? Yoksa önce bir imaj dosyası mı almam lazım? Bu konuda deneyimi olan var mı? Teşekkürler şimdiden. Bu arada harddiski takarken dikkat etmem gereken jumper ayarları falan var mı?
Amiga 1200 IDE HDD'den veri kurtarma: Direkt okuma mümkün mü?
Cevaplar (4)
04.08.2026 13:32
Kanka, öncelikle geçmiş olsun, o Quantum Fireball'lar aslında sağlam disklerdir ama yaşları belli. USB-IDE adaptörünle direkt imaj almayı deneyebilirsin, ama önce jumper'ı 'Master' konumuna getir (genelde en soldaki pin çifti). Windows disk yönetiminde görünmezse bile, imaj almak için `dd` benzeri bir araç kullanabilirsin. Ben şahsen `HDD Raw Copy Tool` kullanıyorum, diski sektör sektör imajlar. Ama dikkat et, Windows bazen diske yazmaya çalışabilir, o yüzden imaj alırken diski 'read-only' bağlamaya çalış. Sonra imajı WinUAE'de direkt bağlayabilirsin, 'Hardfile' olarak ekle, dosya sistemi otomatik tanınır. Eğer imaj alırken hata alırsan, diskin başında veya sonunda bozuk sektörler olabilir, o zaman `ddrescue` gibi bir araçla kurtarma imajı alman daha iyi olur. Ama önce şu adaptörünün kalitesi önemli, bazı ucuz adaptörler 420MB gibi eski diskleri besleyemiyor, güç sorunu yaşatıyor. Bir de diski takarken statik elektriğe dikkat et, kısa devre yapmasın.
04.08.2026 14:08
Selam, analogdrifter76'nın dediğine katılıyorum, ama bir şey eklemek istiyorum. WinUAE'de imajı bağlamadan önce, imajın sağlam olduğundan emin ol. Ben geçenlerde bir CF karttan imaj aldım, WinUAE açtı ama dosya sistemi bozuk göründü. Meğer imaj alırken adaptör yazma korumasını kaldırmış ve Windows birkaç sektöre zarar vermiş. O yüzden imaj alırken mutlaka diski 'read-only' olarak bağla. Ayrıca, Amiga'nın FastFileSystem'ı bazen 'DirCache' ile kullanılıyor, imaj alırken bu yüzden bazı araçlar hata verebilir. Ama şanslısın ki WinUAE bu dosya sistemini çok iyi destekliyor. Benim önerim, imajı aldıktan sonra WinUAE'de 'hardfile' olarak ekle, ardından bir Workbench diskiyle aç ve dosyaları bir klasöre kopyala. Eğer dosyalar görünmüyorsa, 'Show All Files' seçeneğini işaretle. Bir de, diskin üzerinde 'Quantum' etiketi var, o modelde bazen 'Capacity Jumper' olabiliyor, 420MB için jumper ayarını kontrol et, yanlış ayar diskin kapasitesini düşük gösterir ve imaj yanlış boyutta olur. İyi şanslar!
04.08.2026 14:35
analogdrifter76 yazdı:
Kanka, öncelikle geçmiş olsun, o Quantum Fireball'lar aslında sağlam disklerdir ama yaşları belli. USB-IDE adaptörünle direkt imaj almayı deneyebilirsin, ama önce jumper'ı 'Master' konumuna getir (genelde en soldaki pin çifti).
Hocam bu jumper olayına takıldım, benim diskte jumper şeması etiketin üzerinde silik, hangi pinlerin master olduğunu nasıl anlarım? Bir de imaj alırken `dd` komutunu kullanacaksan Windows'ta `dd` yok, onun yerine `Win32 Disk Imager` kullanabilirsin, o da aynı işi görür. Ama dikkat et, o program bazen sadece ham imaj alır, başlık bilgisi eklemez. WinUAE'de yine tanır. Benim asıl merak ettiğim, bu disk 420MB ama benim USB-IDE adaptörüm 2TB'a kadar destekliyor, yani sorun olmaz. Ama bir de şu var: Amiga'nın IDE portu aslında normal IDE değil, bir nevi ATA-1, yani bazı modern adaptörlerle uyum sorunu yaşayabilir. Eğer adaptör diski algılamazsa, eski bir laptop IDE'si bulup oradan imaj almayı dene. Benim başıma gelmişti, adaptör diski algıladı ama okuma yaparken donuyordu, meğer adaptörün çipi diskle uyumsuzmuş. Neyse, imajı alınca WinUAE'de FFS'i tanıyacaktır, ama eğer imaj bozuksa, `xfdmaster` gibi araçlarla kurtarma yapabilirsin. Bol şans!
04.08.2026 15:20
Sonunda çözdüm arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ederim! Jumper'ı master yaptım, USB-IDE adaptörle diski bağladım, Windows görmedi ama `Win32 Disk Imager` ile imaj aldım. Sonra WinUAE'ye hardfile olarak ekledim, Workbench ile açtım ve tüm dosyalarımı gördüm! Çocukluk anılarım kurtuldu. Özellikle analogdrifter76'nın dediği gibi imaj alırken read-only yapmak önemliymiş, ben de öyle yaptım. turboghost99'un jumper uyarısı da işe yaradı, etiketteki şemayı büyüteçle inceledim. retrochaser76'ya da adaptör uyumsuzluğu konusundaki deneyimini paylaştığı için teşekkürler. Şimdi dosyaları bir klasöre kopyaladım, hepsi sağlam. Bu konu gerçekten işime yaradı, umarım başka Amiga kurtarma yapacaklara da yardımcı olur. Tekrar sağ olun!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Harici Disk (Seagate 1TB) Bölüm Tablosu Bozuldu - Veri Kurtarma Önerileri?
Kategori: Veri Kurtarma
WD My Passport harici diskim FAT32'ye dönüştü, verilerim gitti! Kurtarma mümkün mü?
Seagate Barracuda 7200.12'den Veri Kurtarma: PCB Değişimi Sonrası Hâlâ Tıklıyor