disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Samsung Galaxy Watch 4 Klasik Su Basıncı Sensörü Yanlış Değer mi Gösteriyor?

Akıllı Saatler Açılış: 02.08.2026 19:13 3 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır forumu takip ediyorum, ilk konumu açıyorum. Başlıkta da belirttiğim gibi bir Samsung Galaxy Watch 4 Classic (46mm, LTE versiyonu) kullanıcısıyım. Cihazı yaklaşık 8 aydır kullanıyorum ve hiçbir sorun yaşamadım. Ancak geçen hafta yazlıkta denize girdim, kolumda saatle birkaç kez yüzdüm (dalış yapmadım, sadece serbest yüzme). Saatle ilgili bir anormallik fark ettim: su altında iken derinlik ölçer gibi davranan barometre/basınç sensörü, suya girdikten sonra sürekli olarak -2 metre gibi saçma bir değer gösteriyor. Saati çıkarıp kuruladıktan sonra bile bu değer birkaç saat boyunca değişmedi. Normalde kuru ortamda 0 metre göstermesi gerekmez mi? Ayrıca Samsung Health uygulamasında da su geçirmezlik testi yapmak istediğimde 'sensör hatası' uyarısı alıyorum. Saatin su geçirmezliği IP68 ve 5 ATM olduğu için deniz suyuna girmesi sorun olmamalıydı. Acaba sensör mü bozuldu, yoksa yazılımsal bir güncelleme mi gerekiyor? Cihaz One UI 5 Watch (Wear OS 4) sürümünde, en son güncellemeyi aldım. Bu konuda tecrübesi olan var mı? Yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (4)

Merhaba, geçmiş olsun. Öncelikle belirteyim, Galaxy Watch 4 serisinde barometre sensörü (basınç sensörü) su altında derinlik ölçmek için tasarlanmamıştır. Cihazdaki sensör hava basıncını ölçer ve bu veriyle rakım tahmini yapar. Suya girdiğinde sensörün diyaframı su basıncına maruz kalır ve bu durum geçici olarak yanlış okumalara neden olabilir. Ancak sizin durumunuzda değerin -2 metre gibi sabit kalması ve su geçirmezlik testinin hata vermesi, sensörün içine su girmiş olabileceğini düşündürüyor. Saatin 5 ATM su geçirmezliği tatlı su için geçerlidir; deniz suyu tuzlu olduğu için korozyona neden olabilir ve sensörün iç kısmına zarar verebilir. Öncelikle saati iyice kurulayın ve birkaç gün pirinç dolu bir kapta bekletin (ancak bu yöntem her zaman işe yaramaz). Eğer sorun devam ederse, garanti kapsamında servise göndermenizi öneririm. Ayrıca saatin hoparlör ve mikrofon deliklerinden su tahliye etmek için bir uygulama var, onu deneyebilirsiniz. Ama bence en doğrusu servis.
Bence de cpubender32 haklı. Benzer bir sorunu ben de yaşadım, ancak benimki tatlı suda oldu ve birkaç saat sonra kendiliğinden düzeldi. Sizde deniz suyu etkili olmuş olabilir. Ayrıca, saatin su altı modunda ekran kilitlenmesi ve tuşlara basılmaması gibi bir özellik var, ama bu sensörü etkilemez. Barometre sensörü hassas bir MEMS sensördür ve su basıncına maruz kaldığında sıfır noktası kayabilir. Bu yüzden cihazı yeniden kalibre etmek için bir yazılım sıfırlaması (fabrika ayarlarına döndürme) deneyebilirsiniz. Ancak önce saatin yazılımının güncel olduğundan emin olun. Eğer hala sorun varsa, büyük ihtimalle sensör arızalıdır. Garanti süresi dolmadıysa ücretsiz değişim yapılabilir. Ayrıca, saatinizi deniz suyuna sokmadan önce mutlaka 'Su Kilidi' modunu açmanızı öneririm; bu mod, su basıncına karşı koruma sağlar ve suyun içeri girmesini engeller.
Selamlar, teknik bir detay eklemek istiyorum. Galaxy Watch 4'teki barometre sensörü (model: Bosch BMP280 veya benzeri) aslında su geçirmez bir membrana sahip değildir; sadece hava basıncını ölçmek için tasarlanmıştır. Suya girdiğinde sensörün içindeki hava boşluğu su ile dolar ve bu durum sensörün yanlış değerler vermesine neden olur. Zamanla su buharlaşabilir, ancak tuzlu su kalıntıları sensör üzerinde birikerek kalıcı hasara yol açabilir. Kuru ortamda -2 metre gibi bir değer görmek, sensörün sıfır noktasının kaydığını gösterir. Bu durumda yapılması gereken, saati açıp (varsa) sensörü izopropil alkol ile temizlemektir, ancak bu garantiyi bozabilir. En güvenli yol, yetkili servise başvurmak. Ayrıca, saatin su geçirmezlik testi (Samsung Health'teki su kilidi testi) aslında barometre sensörünü değil, dokunmatik ekranı ve butonları test eder; bu yüzden hata vermesi sensörle ilgili olmayabilir. Yine de sorunun kaynağı büyük olasılıkla sensör. Bir de şunu deneyin: saati tamamen kapatıp bir gece boyunca sıcak ve kuru bir yerde bekletin, sonra tekrar açın. Belki su buharlaşır ve sensör normale döner.
Arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim. cpubender32, help ve hexhero70 önerileriniz için sağolun. Sonuç olarak, saati bir gece boyunca sıcak ve kuru bir yerde beklettim, üzerine de birkaç paket silika jel koydum. Sabah açtığımda barometre değeri tekrar 0 metre gösteriyordu ve su geçirmezlik testi de düzgün çalıştı. Anlaşılan sensörün içine bir miktar su girmiş ama buharlaşmış. Bundan sonra denize girerken Su Kilidi modunu aktif edeceğim ve yüzdükten sonra saati tatlı suyla durulayacağım. Ayrıca, deniz suyunun tuzlu olması nedeniyle daha dikkatli olacağım. Tekrar teşekkürler, sorun çözüldü!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Mi Band 6 ekranı çizildi, koruyucu film mi yoksa temperli cam mı? Kategori: Akıllı Saatler
Amazfit Bip S ekranı karardı ama pil şarj oluyor, garanti dışı tamir mümkün mü? Kategori: Akıllı Saatler
Amazfit GTR 2e GPS sinyali bir türlü oturmuyor, çözümü nedir? Kategori: Akıllı Saatler