disket.net Beta
Konu Listesine Dön

iPhone 6s pil sağlığı %74 oldu, şarjda kapanıyor - Pil değişimi mi yoksa yeni cihaz mı?

iPhone Açılış: 04.08.2026 07:52 1 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır bu forumu takip ediyorum ama ilk defa bir konu açıyorum. Elimde bir iPhone 6s var, 2016'dan beri kullanıyorum. Pil sağlığı ayarlarda %74 olarak görünüyor ve son zamanlarda ciddi bir sorun yaşıyorum: şarjda olsa bile %20 civarındayken aniden kapanıyor. Ayrıca cihaz aşırı ısınıyor, özellikle hızlı şarjda. Apple servisine götürdüm, pil değişimi için 800 TL gibi bir fiyat verdiler. Ben de bu cihazı biraz daha idare etmek istiyorum ama bu fiyat bana biraz yüksek geldi. Yedek parça olarak orijinal olmayan bir pil taktırsam ne gibi riskler olur? Ayrıca iOS 15.8.1 sürümündeyim, bu sürümde performans düşüşü yaşamamak için ne yapabilirim? Yeni bir iPhone almak yerine bu cihazı kurtarmak daha mantıklı mı? Tecrübeli arkadaşların görüşlerini merak ediyorum. Şimdiden teşekkürler kankalar.

Cevaplar (5)

Merhaba! Öncelikle geçmiş olsun, bu klasik bir iPhone 6s sendromu. Pil sağlığın %74'e düştüğünde, iOS'un performans yönetimi devreye girer ve işlemci hızını kısarak ani kapanmaları önlemeye çalışır. Ama senin durumunda bu bile yeterli olmamış. Şarjda kapanma olayı genellikle pilin iç direncinin arttığını gösterir, yani pil ömrünü tamamlamış. Apple'ın verdiği 800 TL fiyat aslında güncel şartlarda makul, çünkü orijinal pil + işçilik + garantiyi kapsıyor. Ancak bütçen kısıtlıysa, kaliteli bir yan sanayi pil (örneğin muadil ama A+ kalite) taktırabilirsin. Ama dikkat et, piyasada çok kötü piller var. Mutlaka 'deji' veya 'nohon' gibi bilinen markaları tercih et. Ayrıca pil değişimi sonrası cihazın performansı gözle görülür şekilde artacaktır, özellikle iOS 15.8.1'de. Ben kendi 6s'ime iki yıl önce deji pil taktırdım, hâlâ sorunsuz kullanıyorum. Tek risk, ilk birkaç gün pil kalibrasyonunun oturması; %100 şarj edip 10-15 dakika daha prize takılı bırakman yeterli.

Ayrıca cihaz aşırı ısınıyor, özellikle hızlı şarjda.

Dostum, aşırı ısınma konusu sadece pille ilgili değil. iPhone 6s'te hızlı şarj desteği aslında yok, 5W adaptörle geliyor. Eğer iPad adaptörü veya üçüncü parti hızlı şarj adaptörü kullanıyorsan, cihaz kendini korumak için ısınabilir ve şarj hızını düşürebilir. Bu normal. Ama pil sağlığı bu kadar düşükken, pilin iç direnci arttığı için ısınma daha da belirgin olur. Pil değişimi sonrası bu sorun büyük ihtimalle çözülür. Ayrıca iOS 15.8.1'de performans düşüşü yaşamamak için 'Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı' bölümünden 'Performans Yönetimi' uyarısı varsa, cihazın kapanma koruması aktif demektir. Pil değişince bu uyarı otomatik olarak sıfırlanır. Ben de yan sanayi pil kullanıyorum, ama orijinal almanın garantisi var. Eğer cihazı iki yıl daha kullanacaksan, orijinal pil taktırmanı öneririm. Yoksa muadil işini görür.
Beyler, bu konuda tecrübeli biri olarak yazıyorum. iPhone 6s, 2015 çıkışlı bir cihaz ve Apple'ın son desteklediği iOS 15.8.1 ile birlikte hâlâ günlük kullanımda iş görür. Ama pil değişimi şart. Bence öncelikle şunu yap: Cihazını DFU moduna alıp iTunes ile geri yükle, ardından sıfırdan kur. Bu, yazılımsal şişkinlikleri ve batarya kalibrasyon sorunlarını çözer. Sonra pil değişimini düşün. Eğer kendin yapabileceksen, internetten 300-400 TL'ye kaliteli bir muadil pil alıp değiştirebilirsin. Ama dikkat et, iPhone 6s'in pil yapıştırıcıları çok güçlüdür; sökme aparatı olmadan zorlanırsın. Ben ilk değişimde ekranı çatlatmıştım, sonradan öğrendim. O yüzden ya Apple servisine ver ya da deneyimli bir telefoncuya götür. Ayrıca şunu unutma: iOS 15.8.1'de performans düşüşü yaşamamak için 'Azaltılmış Hareket' ve 'Arka Plan Uygulama Yenileme'yi kapatabilirsin. Ama asıl çözüm pilin sağlığını %80 üzerine çıkarmak. Benim 6s'im hâlâ 12.4 sürümünde, o yüzden daha akıcı ama senin sürümün de gayet iyi. Yeni iPhone alma konusuna gelince, bütçen varsa al, ama 6s hâlâ sağlam bir cihaz.
Hobidaşlar, bence bu kadar kafa yormaya gerek yok. Pil sağlığı %74 ise, bu pil artık ömrünü tamamlamış demektir. Şarjda kapanma ve ısınma, pilin iç direncinin yüksek olduğunun göstergesi. Apple'ın verdiği fiyat, orijinal pil için bence gayet normal. Ama eğer cihazı bir süre daha kullanmayı düşünüyorsan, muadil pil taktırmak da mantıklı. Ben kendi 6s'imde 'Tecno' marka bir pil kullanıyorum, iki yıldır hiç sorun çıkarmadı. Ama dikkat et, muadil pillerin sağlık yüzdesi iOS tarafından doğru okunmayabilir, bazen 'Servis' uyarısı görünebilir. Bu normaldir, korkma. Ayrıca performans düşüşü yaşamamak için, cihazı düşük güç modunda kullanmayı deneyebilirsin. Ama bence asıl çözüm, pil değişimi. Yeni iPhone alma konusuna gelince, 6s hâlâ günlük işlerini görüyorsa, sırf pil için yeni telefon almak israf olur. Bence pilini değiştir, en az 2 yıl daha kullanırsın. Son olarak, pil değişimi sonrası cihazı birkaç kez tam şarj edip tüketerek kalibre etmeyi unutma.
Merhaba arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgiler gerçekten çok işime yaradı. Özellikle joyspecter49'un deji pil önerisi ve copperhacker31'in DFU modu tavsiyesi üzerine önce cihazı DFU ile geri yükledim, sonra bir telefoncuya deji pil taktırdım. Pil sağlığı şu an %100 görünüyor ve şarjda kapanma sorunu tamamen çözüldü. Isınma da azaldı, ama hızlı şarjda hâlâ hafif ısınıyor, sanırım bu cihazın normali. Toplam maliyet 400 TL'ye mal oldu, Apple'ın fiyatının yarısı. Şimdilik yeni iPhone almaya gerek kalmadı, en az 2 yıl daha bu cihazı kullanırım. Tekrar teşekkürler dostlar, bu forum gerçekten altın değerinde!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

iPhone 6s batarya şişmesi: Ekranı kasadan ayırdı, ne yapmalıyım? Kategori: iPhone
iPhone 6s Batarya Şişmesi: Ekranı Yerinden Oynattı, Ne Yapmalıyım? Kategori: iPhone
iPhone 6s Plus pil sağlığı %82, şarjda ani kapanma sorunu - Çözüm önerileri? Kategori: iPhone