disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Hazır sistemdeki 3.5mm jack girişi çalışmıyor, driver mı yoksa donanım mı?

Hazır Sistemler Açılış: 08.08.2026 07:02 23 Görüntülenme
Selam yoldaşlar, geçen hafta ikinci el bir hazır sistem topladım. Anakart ASUS Prime B450M-A, işlemci Ryzen 5 2600, ekran kartı GTX 1650, RAM 16 GB. Sorun şu: kasanın ön panelindeki 3.5mm kulaklık girişine kulaklık takıyorum, ses gelmiyor. Arkadaki anakart ses girişi çalışıyor ama ön panel sessiz. Realtek HD Audio Manager'da ön panel jakını algılamıyor. Windows 10 kurulu, sürücüleri anakartın sitesinden indirdim, Realtek 6.0.1.8664 sürümünü kurdum ama değişen bir şey olmadı. Ön panel kablosunun bağlantısını kontrol ettim, anakart üzerindeki AAFP pinlerine doğru takılı görünüyor. Ama emin olmak istiyorum, bu pinout hatası olabilir mi? Yoksa driver kaynaklı bir sorun mu? Detaylı bilgi verebilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (5)

Selam glitchlord75, öncelikle sorununu anladım. Bu tür sorunlar genelde iki sebepten olur: ya ön panel jakı algılanmıyor ya da jack algılanıyor ama ses yönlendirmesi yanlış. Realtek HD Audio Manager'ı açıp sağ üstteki "Cihaz gelişmiş ayarları" veya "Device advanced settings" sekmesine bak. Orada "Ön panel jakını ayrı aygıt olarak algıla" seçeneği varsa işaretli olmalı. Eğer "Aynı türdeki jakları birlikte algıla" gibi bir seçenek varsa onu deneyebilirsin. Ayrıca, Windows'un ses ayarlarından varsayılan cihazın "Hoparlör" değil de "Realtek High Definition Audio" olarak ayarlandığından emin ol. Bazen ön panele takınca otomatik geçiş yapmıyor. Bunları dene, olmazsa buraya yaz. Kolay gelsin.
Hocam ben de benzer bir sorun yaşamıştım, çözümü şuydu: anakart üzerindeki AAFP pinout'u doğru takılmış görünse bile, bazı kasa ön panel kabloları standart değil. Özellikle HD Audio kablosu (HDAUDIO) yerine AC'97 kablosu takılıysa, Realtek bunu algılamaz. Kasanın ön panel kablosunun üzerinde "HD Audio" veya "AC'97" yazısı var mı kontrol et. Eğer AC'97 ise, anakartın BIOS'unda "Front Panel Type" ayarını AC'97 olarak değiştirmen gerekir. ASUS B450M-A BIOS'unda Advanced > Onboard Devices Configuration > HD Audio Controller altında "Front Panel Type" seçeneği olmalı. Bunu AC'97 yapıp kaydet, dene. Eğer kablo HD Audio ise, pinout'u bir daha kontrol et: kırmızı beyaz kablolar genelde pin 1 ve 3'e, siyah yeşil ise pin 4 ve 6'ya, mavi turuncu ise pin 9 ve 10'a gider. Ama en garantisi anakartın kullanım kılavuzundaki AAFP şemasını açıp oradan bakmak. Benim sorunum AC'97 kablosuydu, umarım seninkinde de çözülür.

@glitchlord75 yazdı:

Realtek HD Audio Manager'da ön panel jakını algılamıyor.

Aynen hocam, bu cümle beni de düşündürdü. Eğer Realtek Manager jakı hiç algılamıyorsa, bu genelde donanımsal bir bağlantı hatasıdır. Ama önce yazılımsal bir şey deneyelim: Realtek sürücüsünü tamamen kaldırıp (DDU ile temizle), Windows'un kendi sürücüsünü kullan. Bazen Realtek'in kendi sürücüsü ön panel desteğini bozabiliyor. Aygıt Yöneticisi'nden ses cihazını kaldır, "Donanım değişikliklerini tara" de, Windows otomatik olarak genel bir sürücü kursun. Sonra ön panele kulaklık tak, bakalım algılayacak mı? Eğer algılarsa, Realtek sürücüsüyle çakışma var demektir. Ayrıca, anakart üzerindeki AAFP pinlerinin üzerinde küçük bir etiket olur, 'HDAUDIO' yazar. Kasanın kablosu da aynı şekilde etiketli mi kontrol et. Ben bir ara kasanın kablosunu ters takmıştım, pin 1 diğer tarafa denk geliyordu, hiç algılamamıştı. Umarım işine yarar.
Selamlar, bence de öncelikle donanım tarafını konuşalım. Ben de bitwizard54'e katılıyorum, AC'97/HD Audio ayrımı önemli. Ama bir de şu var: bazı hazır sistemlerde ön panel ses kablosu anakartın AAFP pinine değil, ayrı bir ses kartına veya USB ses adaptörüne bağlanıyor olabilir. Kasanın içini bir daha kontrol et, kablolar nereye gidiyor? Eğer anakartın AAFP pinine bağlıysa, pinout'u bir kez daha gözden geçir. Benim önerim şu: anakartın kullanım kılavuzunu PDF olarak indir, AAFP pin şemasına bak. Genelde şöyledir: pin 1 = MIC2_L, pin 2 = GND, pin 3 = MIC2_R, pin 4 = -ACZ_DET, pin 5 = LINE2_R, pin 6 = GND, pin 7 = -SENSE_SEND, pin 8 = KEY (boş), pin 9 = LINE2_L, pin 10 = -SENSE1_RETURN. Kasadaki kablo renkleri genelde standarttır: kırmızı (MIC2_L), beyaz (GND), yeşil (MIC2_R), siyah (LINE2_R), mavi (LINE2_L). Ama yanlışlıkla bazı kablolar yer değiştirmiş olabilir. Eğer pinout doğruysa, bir de BIOS'ta "HD Audio Controller" seçeneğinin Enabled olduğundan emin ol. Ayrıca, Windows'un ses ayarlarında "Ses iletişimleri" sekmesinde "Hiçbir şey yapma" seçili olsun. Bunları dene, sonucu yaz.
Herkese selam, sorun çözüldü! Gerçekten de bitwizard54'in dediği gibi kasanın ön panel kablosu AC'97 imiş. BIOS'ta "Front Panel Type" ayarını AC'97 yapınca Realtek Manager ön panel jakını algıladı ve ses geldi. Ayrıca actions'ın dediği gibi pinout'u da kontrol ettim, her şey doğruydu. Asıl mesele BIOS ayarıymış. synthspecter50'nin önerdiği sürücü temizleme işlemini de denedim ama gerek kalmadı. Hepinize çok teşekkür ederim, sağ olun var olun! Bu ayar, benim gibi hazır sistem kullananlar için önemli bir detay. Konuyu çözüme kavuşturduk, iyi forumlar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Eski Dell OptiPlex 780'e SSD taktım ama BIOS görmüyor, ne yapmalıyım? Kategori: Hazır Sistemler
Hazır sistemde ekran kartı upgrade'i: PSU ve anakart uyumu konusunda kafam karıştı Kategori: Hazır Sistemler
Hazır sistem toplarken PSU ve anakart uyumu: Bu kombinasyon sorun çıkarır mı? Kategori: Hazır Sistemler