Selam dostlar, uzun zamandır bu forumu takip ediyorum, ilk defa konu açıyorum. Elimde eski bir Dell OptiPlex 780 var, Core 2 Duo E7500, 4 GB RAM, orijinal 250 GB HDD ile çalışıyordu. Geçenlerde bir arkadaştan 120 GB'lık eski bir Kingston A400 SSD aldım, sistemi hızlandırmak istiyorum. SSD'yi SATA portuna taktım, güç kablosunu da bağladım, ama BIOS'a girdiğimde (F2 tuşu ile) ne yeni SSD'yi görebiliyorum ne de önyükleme menüsünde (F12) görünüyor. HDD'yi çıkarıp sadece SSD ile denedim, yine aynı. BIOS sürümü muhtemelen eski, A05 civarı. Acaba BIOS güncellemem mi gerekiyor? Yoksa bu anakartlar SSD'leri desteklemiyor mu? Bir de IDE/AHCI modu ile ilgili bir şeyler okumuştum, ama BIOS'ta o seçeneği bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler.
Eski Dell OptiPlex 780'e SSD taktım ama BIOS görmüyor, ne yapmalıyım?
Cevaplar (2)
09.08.2026 19:27
Merhaba, aynı sorunu ben de yaşamıştım. Öncelikle panik yapma, bu anakart SSD'yi destekliyor, ama bazı eski Dell sistemlerinde SATA portlarının belirli ayarları var. İlk olarak BIOS'a gir (F2) ve 'Drives' veya 'SATA Operation' bölümüne bak. Bu sistemde default olarak 'RAID On' geliyor, bunu 'AHCI' olarak değiştirmen gerek. Eğer bu seçeneği göremiyorsan, BIOS sürümünü güncellemen şart. Dell'in sitesinden OptiPlex 780 için en son BIOS olan A17'yi indir, bir USB'ye at ve BIOS içinden veya Windows üzerinden kur. Ayrıca, SSD'yi takarken anakart üzerindeki SATA portlarından birine taktığından emin ol, bazı modellerde SATA 1 yerine SATA 0 kullanılıyor. Bir de güç kablosunu değiştirmeyi dene, bazen gevşek olabiliyor.
09.08.2026 19:42
bitwizard54 yazdı:
İlk olarak BIOS'a gir (F2) ve 'Drives' veya 'SATA Operation' bölümüne bak. Bu sistemde default olarak 'RAID On' geliyor, bunu 'AHCI' olarak değiştirmen gerek.
Haklısın kanka, aynen öyle yaptım. BIOS'u A17'ye güncelledim, SATA Operation'ı AHCI yaptım, sonra SSD'yi formatlayıp Windows 10 kurdum. Şu an her şey çok hızlı çalışıyor, eski HDD'ye göre dağlar kadar fark var. Sorun çözüldü, teşekkürler! Bu arada, aynı sorunu yaşayanlar için söyleyeyim, BIOS güncellemesi şart, yoksa AHCI seçeneği görünmüyor. Emeği geçen herkese teşekkürler, forumun faydası büyük.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Hazır sistemde ekran kartı upgrade'i: PSU ve anakart uyumu konusunda kafam karıştı
Kategori: Hazır Sistemler
Hazır sistemdeki 3.5mm jack girişi çalışmıyor, driver mı yoksa donanım mı?
Hazır sistem toplarken PSU ve anakart uyumu: Bu kombinasyon sorun çıkarır mı?