Selam dostlar, uzun yıllar önce üniversitede Turbo Pascal ile yazdığım bir labirent oyunu var. Kodları hâlâ duruyor, .pas uzantılı dosyalar. Geçen hafta nostalji olsun diye açmaya çalıştım ama Windows 10'da bir türlü çalıştıramadım. Turbo Pascal 7.0'ı kurmayı denedim ama kurulum bile başlamıyor, ekrana uyumsuzluk hatası veriyor. Ben de DOSBox kurup içinde denedim, ama bu sefer de kod derlenmiyor, ekrana 'Error 15: File not found' gibi bir şey geliyor. Kodun başında unit'ler var, mesela Crt, Graph falan. Graph unit'sini bulamıyor galiba. Kanka, bu eski kodları çalıştırmanın pratik bir yolu var mı? Yoksa bu kodları günümüzde kullanılan bir dile mi aktarmam lazım? Yardımcı olursanız sevinirim, bu oyunu çocuklarıma göstermek istiyorum da.
Eski Turbo Pascal kodum Windows 10'da çalışmıyor, ne önerirsiniz?
Cevaplar (4)
07.08.2026 20:04
Merhaba, aynı sorunu ben de yaşadım. DOSBox'ta Turbo Pascal 7.0 kurup çalıştırmak için öncelikle kurulum dosyalarını doğru yerleştirmen lazım. Genelde Graph unit'i (GRAPH.TPU) ve BGI dosyaları (örneğin EGAVGA.BGI) ayrı klasörlerde olur. Eğer 'File not found' hatası alıyorsan, büyük ihtimalle derleyici unit dosyalarını bulamıyor. Şöyle bir çözüm öneririm: Turbo Pascal'ı kurduğun klasörün içine tüm .TPU dosyalarını ve .BGI dosyalarını kopyala, sonra kodunun başına {$I-} ve {$I+} direktiflerini ekle. Ayrıca DOSBox'ta mount ettiğin sürücüyü doğru ayarladığından emin ol. Mesela şu komutları dene: mount c c:\tp -freesize 1024 ve sonra c: ile geç. Eğer hâlâ olmuyorsa, kodunu paylaş, birlikte bakalım. Benim eski kodlarımda da aynı sorun vardı, bu şekilde çözmüştüm.
07.08.2026 20:19
arcadechaser72 yazdı:
Kodun başında unit'ler var, mesela Crt, Graph falan. Graph unit'sini bulamıyor galiba.
Aynen, Graph unit'i en çok sorun çıkaranlardan. DOSBox'ta Turbo Pascal 7.0'ın tam sürümünü kurduysan, Graph.TPU dosyası genelde C:\TP\UNITS klasöründe olur. Ama derleyici varsayılan olarak sadece C:\TP\BIN ve C:\TP\UNITS klasörlerine bakıyor. Eğer senin kodun farklı bir klasördeyse, derlemeden önce şu komutu kullan: set path=c:\tp\bin;c:\tp\units ve ayrıca Options > Directories kısmından Unit directories'e doğru yolu ekle. Ayrıca BGI dosyaları için de InitGraph çağrısında tam yolu belirtmen lazım, yoksa 'File not found' alırsın. Örneğin: InitGraph(gd, gm, 'C:\TP\BGI'); gibi. Bunları dene, büyük ihtimalle düzelir. Eğer hâlâ sorun yaşarsan, benim önerim modern bir Pascal derleyicisine geçmen: Free Pascal veya Lazarus. Free Pascal, Turbo Pascal 7.0 ile büyük ölçüde uyumlu ve Graph unit yerine kendi Graph unit'ini kullanıyor. Kodunu çok az değiştirerek çalıştırabilirsin.
07.08.2026 20:39
Bence de en temiz çözüm Free Pascal'a geçmek. Hem modern işletim sistemlerinde native çalışır, hem de Turbo Pascal'ın eski sözdizimini destekler. Şöyle yap: Free Pascal'ı indir, kur. Sonra kodunu aç, başındaki unit'leri kontrol et. Crt unit'i Free Pascal'da da var, ama Graph unit'i yerine wincrt veya ptcgraph gibi bir şey kullanman gerekebilir. Aslında en kolayı, sadece Crt unit'ini kullanmak; grafik kısmını atlamak istemiyorsan, ptcgraph unit'ini indirip kullanabilirsin. PTCGraph, Turbo Pascal'ın Graph unit'iyle neredeyse birebir aynı API'ye sahip. Kodunu çok az değiştirmen yeterli. Ayrıca DOSBox'ta çalıştırmak istiyorsan, bir de şunu dene: Turbo Pascal 7.0'ı kurmak yerine, derleyiciyi direkt bir klasöre kopyala (örneğin C:\TP), sonra DOSBox'ta mount et. Ben böyle yapmıştım, kurulum hatası almadan çalışmıştı. Ama yine de Free Pascal daha garanti.
07.08.2026 20:54
Herkese çok teşekkürler, özellikle diskchaser39 ve microcoder42'nin önerileri işe yaradı. Sonunda Free Pascal ile kodu derleyip çalıştırdım! PTCGraph unit'ini buldum, sadece birkaç satır değiştirdim, grafikler de çalıştı. Çocuklarım da çok sevdi, nostalji yaptık. Eğer başka arkadaşlar da benzer sorun yaşıyorsa, kesinlikle Free Pascal'a geçmelerini öneririm. Tekrar teşekkürler, iyi ki varsınız!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Turbo Pascal 7.0'da VGA 13h modunda çift tampon (double buffer) nasıl yapılır?
Kategori: Programlama
Amiga 1200'de 68030 kartı için WHDLoad kurulumunda guru meditation hatası
Amiga 500'de C ile çizim yaparken ekran titremesi sorunu