disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 1200'de 68030 kartı için WHDLoad kurulumunda guru meditation hatası

Programlama Açılış: 08.08.2026 01:48 22 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır Amiga 1200'üme 68030 işlemcili bir hızlandırıcı kart taktım (Blizzard 1230 IV, 50 MHz, 32 MB RAM). AmigaOS 3.1.4 yüklü ve WHDLoad 18.8 kullanıyorum. Sorun şu: Birçok oyunu (özellikle ECS/AGA oyunları) yüklerken ekranda 'Guru Meditation #80000004' hatası alıyorum. Özellikle 'Turrican II' ve 'Sensible Soccer' gibi oyunlarda bu oluyor. Kartı çıkarıp sadece 68020 moduna aldığımda (kart üzerindeki jumper ile) sorun kayboluyor. Yani sorun 68030 moduyla ilgili gibi görünüyor.

WHDLoad klasöründeki 'WHDLoad.prefs' dosyasına 'ChipCache', 'FastCache' ve 'NoVBRMove' gibi ayarları denedim ama çözemedim. Ayrıca 'SetPatch' sürümünü de güncelledim (43.6b). Hatta 'SnoopDOS' ile izledim, bazı dosyaların açılamadığını gördüm ama nedenini anlamadım.

Bir de şu var: Kartın üzerindeki RAM'i test ettim, sorun yok. Termal macun değiştim, ısınma yok. Acaba WHDLoad'un 68030 desteğiyle ilgili bilinen bir uyumluluk sorunu mu var? Yoksa benim yapılandırmamda bir eksik mi var? Yardımcı olursanız sevinirim, çünkü bu kartı tam verimle kullanmak istiyorum. Şimdiden teşekkürler, hobidaşlar!

Cevaplar (5)

Kanka, bu klasik bir sorun. 68030 modunda Guru Meditation #80000004 genelde 'Address Error' veya 'Illegal Instruction' ile ilgili oluyor. Öncelikle WHDLoad'un güncel sürümünü kullandığından emin ol, 18.8 eski sayılır. En son sürüm 18.10'dan beri 68030 için birçok düzeltme geldi. Ayrıca 'WHDLoad.prefs' dosyasında 'NoCache' yerine 'ChipCache' ve 'FastCache' ayarlarını açık bırak ama 'NoVBRMove' kapat, çünkü 68030'da VBR move gerekli.

Bir de 'SetPatch' sürümünü kontrol et, 43.6b iyi ama 'SetPatch SKIPROMUPDATES' ile başlatmayı dene. Eğer hala olmuyorsa, kartın üzerindeki '68030' modunda 'CPU' komutuyla 'CACR' register'ını kontrol et. Belki 'Burst Mode' açık ve sorun yaratıyor. 'CPU BURST' ile kapatmayı dene. Ayrıca 'SnoopDOS' çıktısını paylaşırsan daha iyi yardımcı olabiliriz.

Kanka, bu klasik bir sorun. 68030 modunda Guru Meditation #80000004 genelde 'Address Error' veya 'Illegal Instruction' ile ilgili oluyor. Öncelikle WHDLoad'un güncel sürümünü kullandığından emin ol, 18.8 eski sayılır. En son sürüm 18.10'dan beri 68030 için birçok düzeltme geldi. Ayrıca 'WHDLoad.prefs' dosyasında 'NoCache' yerine 'ChipCache' ve 'FastCache' ayarlarını açık bırak ama 'NoVBRMove' kapat, çünkü 68030'da VBR move gerekli.

Aynen katılıyorum, WHDLoad sürümü kritik. Ayrıca bir şey daha: 68030 kartında 'MapROM' özelliğini kullanıyorsan, bu bazen ROM yaması ile çakışabilir. Blizzard 1230 IV'te 'MapROM' jumper'ını kontrol et, eğer açıksa kapatmayı dene. Çünkü bazı oyunlar ROM'dan direkt okuma yapıyor ve MapROM ile çakışınca bu hatayı veriyor.

Bir de 'Sensible Soccer' özelinde bilinen bir sorun var, oyunun WHDLoad slave'i eski sürümse güncelle. 'Turrican II' için ise 'ToolType' olarak 'NoMMU' eklemeyi dene, çünkü bazı 68030 kartlarında MMU desteği sorun çıkarıyor. Bunları dene, haber ver.

microking54 yazdı:

Aynen katılıyorum, WHDLoad sürümü kritik. Ayrıca bir şey daha: 68030 kartında 'MapROM' özelliğini kullanıyorsan, bu bazen ROM yaması ile çakışabilir. Blizzard 1230 IV'te 'MapROM' jumper'ını kontrol et, eğer açıksa kapatmayı dene. Çünkü bazı oyunlar ROM'dan direkt okuma yapıyor ve MapROM ile çakışınca bu hatayı veriyor.

Bu arada, benzer bir sorunu ben de yaşamıştım. Bende Blizzard 1230 IV vardı, ama benimki 50 MHz değil 40 MHz idi. Sorun, 68030 modunda 'Burst Mode' açıkken oluyordu. 'CPU BURST OFF' komutunu Startup-sequence'e ekleyerek çözdüm. Ayrıca 'CpuCache' ayarını 'ON' yapmak yerine 'OFF' yapmayı dene, çünkü bazı oyunlar cache ile uyumsuz.

Bir de 'WHDLoad.prefs' içinde 'ExecLock' ve 'CiaBypass' gibi ayarları da kontrol et. Özellikle 'CiaBypass' 68030 kartlarında bazen sorun çıkarıyor. Benim önerim şu: 'WHDLoad'u en son sürüme yükle, 'MapROM' kapat, 'Burst Mode' kapat, ve 'SnoopDOS' ile tekrar dene. Eğer hala oluyorsa, oyunların 'Slave' dosyalarını güncelle. Çünkü eski slave'ler 68030'da hata verebiliyor.

microcoder42 yazdı:

Bu arada, benzer bir sorunu ben de yaşamıştım. Bende Blizzard 1230 IV vardı, ama benimki 50 MHz değil 40 MHz idi. Sorun, 68030 modunda 'Burst Mode' açıkken oluyordu. 'CPU BURST OFF' komutunu Startup-sequence'e ekleyerek çözdüm. Ayrıca 'CpuCache' ayarını 'ON' yapmak yerine 'OFF' yapmayı dene, çünkü bazı oyunlar cache ile uyumsuz.

Hocam, bir de şunu deneyin: 'WHDLoad.prefs' dosyasında 'NoMemReverse' ve 'NoKick' ayarlarını ekleyin. Özellikle 'NoKick' önemli, çünkü bazı oyunlar kendi Kickstart'ını yüklemeye çalışıyor ve 68030'da bu sırada bellek erişim hatası olabiliyor. Ayrıca 'StackSize' ayarını da artırın, örneğin 8192 yapın.

Bir de 'AmigaOS 3.1.4' kullanıyorsunuz, bu sürümde 'SetPatch' ile 'MathIEEE' veya 'MathTrans' gibi kütüphaneler yükleniyor. Eğer kartınızın üzerindeki RAM'de bir uyumsuzluk varsa, bu kütüphaneler çakışabilir. 'SnoopDOS' çıktısında hangi dosyanın açılamadığını görüyorsanız, o dosyanın 'libs' klasöründe olup olmadığını kontrol edin.

Son çare olarak, kartınızın üzerindeki 'Jumper' ayarlarını sıfırlayın ve 'FastRAM' boyutunu 32 MB yerine 16 MB yaparak test edin. Bazen 32 MB RAM'de adresleme sorunu olabiliyor. Bunları deneyin, bence büyük ihtimalle çözülecek.
Öncelikle herkese çok teşekkürler, hepinizin önerilerini tek tek denedim. Sonunda sorunu çözdüm! Aslında birden fazla etken vardı. En önemlisi, WHDLoad'u 18.10'a güncelledim ve 'WHDLoad.prefs' dosyasına 'NoKick' ve 'NoMemReverse' ekledim. Ayrıca 'MapROM' jumper'ını kapattım ve 'CPU BURST OFF' komutunu Startup-sequence'e ekledim. Şimdi tüm oyunlar sorunsuz çalışıyor, Guru Meditation hatası tamamen kayboldu.

Özellikle 'microking54' ve 'microcoder42'nin önerileri işe yaradı, sağ olun yoldaşlar! Ayrıca 'SnoopDOS' çıktısında 'libs:MathIEEE.library' açılamıyordu, onu da sistemin libs klasörüne kopyalayınca tamamen düzeldi. Demek ki 3.1.4'te bu kütüphane eksik kalıyormuş.

Bu konuyla ilgili başka sorunu olan varsa, bana özel mesaj atabilir, adım adım anlatırım. Tekrar teşekkürler, forumun gücü gerçekten harika!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Turbo Pascal 7.0'da VGA 13h modunda çift tampon (double buffer) nasıl yapılır? Kategori: Programlama
Amiga 500'de C ile çizim yaparken ekran titremesi sorunu Kategori: Programlama
Eski Turbo Pascal kodum Windows 10'da çalışmıyor, ne önerirsiniz? Kategori: Programlama