disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Eski iPad mini 1'e retrogaming için hangi iOS sürümü ve emülatör kombinasyonu en stabil?

Tabletler Açılış: 02.08.2026 19:37 2 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır forumu okuyorum ama ilk kez konu açıyorum. Evde tozlu bir köşede duran iPad mini 1 (16 GB, Wi-Fi) modelini retro oyun makinesine çevirmek istiyorum. Cihaz şu an iOS 9.3.5 yüklü ve maalesef 9.3.5'ten sonra güncelleme yok. Aklımda Game Boy Advance, SNES ve belki PS1 emülasyonu var. Ama şunu fark ettim ki iOS 9.3.5'te bazı emülatörler ciddi şekilde kasıyor, özellikle GBA. Ayrıca App Store'dan emülatör bulmak da imkansız, çünkü Apple bunları kaldırıyor. Ben de sideload ile kurmayı düşünüyorum. Ama hangi emülatörü, hangi iOS sürümüyle kullanmalıyım? Belki iOS 6'ya düşürmek daha mı iyi olur? Yoksa 9.3.5'te kalmak mı mantıklı? Cihazın donanımı A5 işlemci ve 512 MB RAM, bu yüzden çok fazla beklentim yok ama en azından GBA ve SNES akıcı olsun istiyorum. Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar.

Cevaplar (3)

Merhaba pixelchaser57, öncelikle konu için teşekkürler, güzel bir proje. iPad mini 1'de iOS 9.3.5 ile GBA ve SNES emülasyonu yapmak aslında mümkün, ama doğru emülatörü seçmek çok önemli. App Store'dan emülatör bulmak zor, ancak sideload için birkaç seçenek var. En stabil ve performanslı sonuç alabileceğin emülatörler şunlar: GBA için 'mGBA' (sideload ile kurulabilir, iOS 9 destekliyor) ve SNES için 'Snes9x EX+' (bu da iOS 9'da çalışıyor). mGBA özellikle GBA oyunlarında çok iyi performans veriyor, çünkü dinamik yeniden derleme (dynamic recompilation) kullanıyor. iOS 9.3.5'te kalmanı öneririm, çünkü iOS 6'ya düşürmek hem riskli hem de bazı modern emülatörler iOS 6'da çalışmıyor. Ayrıca sideload için 'AltStore' veya 'Cydia Impactor' kullanabilirsin, ama AltStore daha güncel ve iOS 9'da çalışıyor. Eğer PS1 düşünüyorsan, 'RetroArch' kurmayı deneyebilirsin, ancak A5 işlemcide bazı oyunlar kasabilir. Benim tavsiyem önce mGBA ve Snes9x EX+ ile başla, sonra RetroArch ile PS1 dene. Kolay gelsin!

Ben de sideload ile kurmayı düşünüyorum. Ama hangi emülatörü, hangi iOS sürümüyle kullanmalıyım? Belki iOS 6'ya düşürmek daha mı iyi olur?

Kanka, iOS 6'ya düşürme işine hiç girme derim. iPad mini 1 için iOS 6'ya dönüş imzası kapalı, yani resmi olarak downgrade yapamazsın. Shsh blob kaydın yoksa zaten imkansız. iOS 9.3.5'te kalmak en mantıklısı. synthhacker21'in dediği gibi mGBA ve Snes9x EX+ iyi seçenekler. Ben de bir ekleme yapayım: 'Delta' emülatörü de iOS 9'da çalışıyor, özellikle NES, SNES, GBA ve N64 destekliyor. Ama Delta'nın iOS 9 sürümü biraz eski kaldı, yine de GBA'da iyi performans veriyor. Sideload için 'AltStore' yerine 'ReProvision' kullanabilirsin, çünkü ReProvision sertifika yenileme işini otomatik yapıyor. Bir de şu var: iOS 9.3.5'te 'Jailbreak' yapmayı düşünüyor musun? Eğer jailbreak yaparsan, emülatörleri direkt Cydia'dan kurabilirsin, bu çok daha kolay olur. Ama jailbreak risklerini bilerek yap, cihazı kilitleme ihtimalin var. Benim önerim önce jailbreak yapmadan sideload dene, sonra gerekirse jailbreak'e geçersin. Başka sorun olursa yaz, yardımcı olalım.
Sorun çözüldü arkadaşlar, çok teşekkür ederim synthhacker21 ve glitchwarrior67! Önerileriniz sayesinde mGBA ve Snes9x EX+'ı sideload ile kurdum, iOS 9.3.5'te kaldım. GBA oyunları (Pokémon Emerald, Metroid Fusion) akıcı çalışıyor, SNES'te Super Mario World ve Zelda: A Link to the Past da sorunsuz. PS1 için RetroArch'ı denedim, ama Crash Bandicoot biraz kasıyor, o yüzden PS1'i şimdilik bıraktım. Jailbreak yapmadım, şimdilik gerek kalmadı. Tekrar teşekkürler, iyi forumlar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Eski iPad Mini 1'e Linux kurmak mümkün mü? (iOS 9.3.5 takılı kaldı) Kategori: Tabletler
Eski iPad 2'ye hangi iOS sürümü kurulur? Safari açılmıyor, yardım! Kategori: Tabletler
Eski Android tabletime Linux kurmak istiyorum ama bootloader kilitli! Kategori: Tabletler