disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Eski iPad Mini 1'e Linux kurmak mümkün mü? (iOS 9.3.5 takılı kaldı)

Tabletler Açılış: 02.08.2026 19:10 2 Görüntülenme
Selam beyler, elimde 2012 model iPad Mini 1 (A1432) var, iOS 9.3.5 yüklü ve resmen kullanılamaz durumda. Safari bile açılırken 10 saniye bekletiyor, uygulamalar sürekli çöküyor. Cihazı çöpe atmak istemiyorum, belki Linux veya başka bir hafif işletim sistemi kurulabilir mi diye araştırdım ama net bir şey bulamadım. Bildiğim kadarıyla iPad'lerde bootloader kilitli, ama belki checkm8 gibi bir açıkla jailbreak yapıp bir şeyler deneyebiliriz? Ya da Android çekirdeği port edenler var mı? Ne yapabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim, bu cihazı en azından bir medya oynatıcı veya e-okuyucu olarak kullanmak istiyorum. Teşekkürler şimdiden.

Cevaplar (2)

Kanka, öncelikle geçmiş olsun, o cihaz gerçekten o iOS sürümüyle çok yavaş. Ama maalesef iPad Mini 1'e Linux kurmak pek mümkün değil. Bildiğin gibi Apple'ın bootloader'ı kapalı ve checkm8 açığı sadece A7 ve sonrası çiplerde (iPhone 5S, iPad Air 1 vb.) çalışıyor. iPad Mini 1'de A5 çip var, o yüzden checkm8 de işlemez. Android portu konusunda da ciddi bir çalışma yok, çünkü donanım sürücüleri (GPU, Wi-Fi, ses) için Apple'ın kapalı kaynak kodları gerekiyor ve bu çok zor. Ama boşuna üzülme, cihazı kurtarmanın başka yolları var. En pratik çözüm, iOS 9.3.5'e jailbreak yapıp eski sürüm uygulamaları yüklemek. Örneğin, https://www.reddit.com/r/LegacyJailbreak/ subreddit'inde bu cihazlar için önerilen uygulamalar ve tweak'ler var. Ayrıca cihazı fabrika ayarlarına döndürüp temiz kurulum yapmak da işe yarayabilir, ama yine de iOS 9.3.5'in son sürümü olduğu için performans aynı kalır. Eğer medya oynatıcı olarak kullanacaksan, VLC veya Infuse gibi hafif oynatıcılar işini görür, ama önce jailbreak yapıp https://jailbreaks.app/ gibi bir yerden uygulama imzalaman lazım. Bir de şu var: cihazı sadece müzik çalar veya podcast oynatıcı olarak kullanıyorsan, internet bağlantısını kapatıp uçak modunda kullanmak performansı biraz artırabilir. Yani kısacası, Linux hayalini bırak, ama cihazı çöpe atmana gerek yok, biraz uğraşla kullanılabilir hale getirirsin. İyi forumlar!

Kanka, öncelikle geçmiş olsun, o cihaz gerçekten o iOS sürümüyle çok yavaş. Ama maalesef iPad Mini 1'e Linux kurmak pek mümkün değil. Bildiğin gibi Apple'ın bootloader'ı kapalı ve checkm8 açığı sadece A7 ve sonrası çiplerde (iPhone 5S, iPad Air 1 vb.) çalışıyor. iPad Mini 1'de A5 çip var, o yüzden checkm8 de işlemez.

Hocam çok teşekkürler, dediğin gibi checkm8 A5'te çalışmıyor, haklısın. Ben de biraz araştırdım, OpeniBoot veya iDroid gibi projelerin eski iPhone 2G/3G'lerde Android çalıştırdığını ama iPad Mini 1 için bir şey olmadığını gördüm. Neyse ki senin önerin üzerine jailbreak yaptım ve şu an cihazımı epey rahatlattım. Özellikle "NoPlsRecovery" gibi tweak'lerle performansı biraz artırdım, şimdi en azından müzik çalabiliyorum ve PDF okuyucu olarak kullanıyorum. Ayrıca eski iOS sürümleri için uygulama arşivlerinden (iOS 9 destekleyen) birkaç oyun buldum, onlar da çalışıyor. Yani cihaz artık çöp değil, emekli bir medya oynatıcım var. Bu arada tavsiyen üzerine uçak modunda kullanmak da gerçekten fark etti, pil ömrü bile uzadı. Tekrar teşekkürler, sorun çözüldü sayılır. İyi günler!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Eski iPad mini 1'e retrogaming için hangi iOS sürümü ve emülatör kombinasyonu en stabil? Kategori: Tabletler
Eski iPad 2'ye hangi iOS sürümü kurulur? Safari açılmıyor, yardım! Kategori: Tabletler
Eski Android tabletime Linux kurmak istiyorum ama bootloader kilitli! Kategori: Tabletler