disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Eski bir kasayı modern anakartla kullanmak: ATX pinout uyumu ve 5.25" bölme

Kasalar Açılış: 04.08.2026 07:34 1 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde 2000'li yılların başından kalma, tamamen orijinal bir AOpen H600A kasa var. Bu kasayı modern bir AM4 anakart (MSI B550M PRO-VDH WIFI) ile kullanmak istiyorum. Kasanın ön panelinde iki adet USB 2.0 portu, bir adet FireWire (IEEE 1394) portu, kulaklık ve mikrofon jakları var. Kasanın içinde ayrıca iki adet 5.25" bölme ve üç adet 3.5" bölme mevcut. Asıl sorunum şu: eski kasaların ön panel kabloları tek parça halinde geliyor ve anakart üzerindeki pin başlıklarına (front panel header) uyum sağlamıyor. Özellikle güç düğmesi ve LED kabloları iki pinli ayrı konnektörler halinde, ama anakartta 9 pinli tek bir header var. Bu kabloları nasıl bağlamalıyım? Ayrıca kasanın önündeki USB 2.0 kablosu 10 pinli bir konnektörle geliyor ama anakartta hem USB 2.0 hem de USB 3.0 header'ları mevcut. USB 2.0'ı doğrudan bağlayabilir miyim, yoksa bir adaptör mü gerekiyor? Son olarak, kasanın yan kapağında 80mm'lik bir fan yuvası var ama ben 120mm fan takmak istiyorum, bunun için bir adaptör ya da mod gerekir mi? Şimdiden teşekkürler, her türlü öneriye açığım.

Cevaplar (2)

Merhaba floppyknight74, güzel bir proje! AOpen H600A gerçekten klasik bir kasa. Ön panel bağlantıları konusunda sana yardımcı olmaya çalışayım. Öncelikle güç düğmesi ve LED kabloları için endişelenme: modern anakartlarda da aynı iki pinli konnektörler kullanılır. Anakartının kullanım kılavuzunda 'JFP1' veya 'Front Panel Header' bölümüne bak, genellikle 9 pinli (bazen 10 pinli) bir header bulunur ve pin şeması kılavuzda verilir. Güç düğmesi kablosu iki pinli bir konnektörle gelir, bunu header'daki 'Power SW' pinlerine takman yeterli. LED kabloları ise genellikle + ve - olarak işaretlidir, anakart üzerindeki 'Power LED' ve 'HDD LED' pinlerine doğru polaritede bağlaman gerekir. Yanlış bağlarsan LED yanmaz ama zarar gelmez, sadece ters çevir. Reset düğmesini de 'Reset SW' pinlerine takabilirsin. USB 2.0 konusuna gelince: eski kasadaki 10 pinli USB 2.0 konnektörü, anakarttaki USB 2.0 header'ına (genellikle 'JUSB1' veya 'JUSB2' olarak etiketlenir) birebir uyar. Burada bir sorun yok, direkt takabilirsin. Ancak dikkat et: bazı eski kasalarda USB 2.0 konnektörü 9 pinli olabilir (bir pin eksik), bu da standarttır ve anakartla uyumludur. FireWire portu ise modern anakartlarda hiçbir header bulunmadığı için kullanılamaz, orayı boş bırakacaksın. Ses jakları için de anakartında 'HD Audio' veya 'AC97' header'ı vardır; eski kasanın ses kablosu AC97 ise, anakartta HD Audio header'ına takabilirsin ama bazı anakartlar AC97'yi desteklemez, bu durumda ses gelmeyebilir. Kılavuzdan kontrol et. Son olarak 80mm fan yuvasına 120mm fan takmak için bir adaptör plakası alabilirsin, bunlar genellikle plastik veya metalden yapılır ve 80mm deliğe 120mm fanı monte etmeni sağlar. Ancak kasanın içinde yeterli alan yoksa fan çarpar, o yüzden ölçü al. Umarım yardımcı olmuştur, başka sorun olursa yaz!
Çok teşekkürler diskchaser39, dediklerin gibi yaptım ve sorun çözüldü! Güç düğmesi ve LED kablolarını anakartın JFP1 header'ına doğru pinlere taktım, kılavuzdaki şemaya bakarak. USB 2.0'ı da direkt JUSB1'e bağladım, çalışıyor. FireWire'ı boş bıraktım, zaten kullanmıyorum. Ses konusunda da AC97 kablosunu HD Audio header'ına taktım ve ses geliyor, şanslıyım ki anakart AC97'yi destekliyormuş. 120mm fan için de bir adaptör plakası buldum, kasaya sığdı ve fan çalışıyor. Kasa artık tamamen modern sistemle uyumlu, eski kasayı atmadığıma çok memnunum. Tekrar teşekkürler, herkese kolay gelsin!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Eski ATX kasa ile yeni anakart uyumu: PSU yuvası ölçüleri değişti mi? Kategori: Kasalar
Thermaltake Core V51 kasa ön panel USB 3.0 çalışmıyor, anakart bağlantısı mı sorunlu? Kategori: Kasalar
Eski bir ATX kasayı modern bir sisteme dönüştürürken PSU montaj sorunu Kategori: Kasalar