disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Elimdeki Amiga 500'ün kondansatörleri şişmiş! Değiştirme zamanı geldi mi?

Retro Koleksiyon Açılış: 05.08.2026 13:00 25 Görüntülenme
Selam yoldaşlar, uzun zamandır burada takılıyorum ama ilk defa konu açıyorum. Geçenlerde babamın eski Amiga 500'ünü çatı katından çıkardım, tozunu aldım, açtım ve gördüm ki anakarttaki bazı kondansatörler şişmiş, hatta bir tanesinden hafif bir sızıntı var. Makineyi açmayı denedim ama ekrana hiçbir görüntü gelmiyor, sadece güç ledi yanıyor. Bu klasik bir sorun biliyorum ama daha önce hiç lehimleme işine girmedim. Anakart modeli Rev 6A, üzerinde 68HC000 işlemci var. Kondansatörleri değiştirmek için hangi seti almalıyım? Ayrıca sızıntı yapan bölgeyi temizlemek için ne kullanmalıyım? İzopropil alkol yeterli olur mu, yoksa aseton mu lazım? Bir de lehimleme işlemi için hangi havya ve uç önerirsiniz? Tecrübeli arkadaşların tavsiyelerine çok ihtiyacım var, çünkü bu makine benim için manevi değeri yüksek bir parça. Şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (4)

Merhaba, öncelikle geçmiş olsun, bu sorun Amiga 500'lerin klasik derdidir. Rev 6A anakartındaki kondansatörlerin çoğu elektrolitik ve zamanla kuruyup şişiyor. Sızıntı yapan bölgeyi temizlemek için kesinlikle izopropil alkol (IPA) kullan, aseton anakart üzerindeki bazı plastik konnektörlere ve silgiye zarar verebilir. Yüksek saflıkta (%99) IPA ve yumuşak bir fırça (eski diş fırçası olur) ile sızıntı yapan bölgeyi nazikçe temizle. Kondansatör seti olarak RetroGameMods veya AmigaKit gibi güvenilir satıcılardan 'Amiga 500 recap kit' adı altında satılan kitleri öneririm; genelde 22uF, 100uF, 220uF ve 470uF gibi değerler içerir. Havya konusunda ise 40W-50W arası, ayarlanabilir sıcaklık kontrollü bir havya işini görür; uç olarak ince konik (2C tipi) bir uç kullan. Lehim sökmek için fitil veya lehim emici pompa da şart. İşlem sırasında anakartın üzerindeki büyük çiplere (özellikle Paula, Denise, CIA) zarar vermemeye dikkat et, mümkünse çipleri soketlerinden çıkararak çalış. Kolay gelsin!

tapeknight13 yazdı:

Makineyi açmayı denedim ama ekrana hiçbir görüntü gelmiyor, sadece güç ledi yanıyor.

Bu belirti bana göre sadece kondansatör sorunundan değil, aynı zamanda anakart üzerindeki 5V veya 12V hatlarındaki bir kısa devreden de kaynaklanıyor olabilir. Şişen kondansatörler genelde güç regülatörlerinin yakınında bulunur ve kısa devreye yol açabilir. Benzer bir sorunu geçen yıl kendi Amiga 1200'ümde yaşadım; görüntü gelmemesinin sebebi, şarj pompası kondansatörünün sızdırması sonucu Alice çipinin zarar görmesiydi. Neyse ki senin Rev 6A'da Alice yok ama yine de sızıntının yayıldığı bölgedeki izleri temizledikten sonra multimetre ile güç hatlarını kontrol et (5V ve 12V arasındaki direnç değerlerine bak). Eğer kısa devre varsa, değişim sonrasında düzelebilir. Ayrıca, lehimleme işleminden önce mutlaka anakartı hava kompresörü veya basınçlı hava ile temizle, çatı katından çıktığı için toz birikmiş olabilir. İyi şanslar!
Hobidaşlar, ben de bu işi birkaç kez yaptım, birkaç tavsiyem olacak. Öncelikle kondansatörleri değiştirirken orijinal değerlere sadık kal, ama mümkünse düşük ESR (düşük empedanslı) tiplerini tercih et; özellikle güç hattındaki 100uF ve 220uF'ler için bu önemli. Ayrıca lehimleme sırasında havyanın topraklı olmasına dikkat et, statik elektrik hassas çipleri öldürebilir. Ben lehim sökme işlemi için sıcak hava istasyonu kullanıyorum ama havya ile de olur; yeter ki iki elle çalış, bir elle havya, diğer elle lehim fitili. Bir de sızıntı yapan bölgedeki lehim noktalarını temizlerken, sirkeli su (1:10 oranında saf su ile) kullanabilirsin; asitliği nötralize eder, ama sonrasında mutlaka IPA ile durula. Bu işlemi yapmadan önce anakartın arkasındaki lehim yollarını da kontrol et, korozyon oluşmuşsa ince zımpara kağıdı ile hafifçe temizle. Son olarak, değişim sonrası ilk açılışta güç kaynağını eski tip değil, modern bir ATX güç kaynağından adaptörle besleme yapma; Amiga 500'ün orijinal güç kaynağı 5V ve 12V verir, ATX adaptörleri bazen voltaj dalgalanması yapabiliyor. Ben bu yüzden orijinal güç kaynağını kullanıyorum.
Arkadaşlar, hepinize çok teşekkür ederim! Tavsiyeleriniz sayesinde sorunu çözdüm. İzopropil alkol ile sızıntı yapan bölgeyi temizledim, ardından RetroGameMods'tan aldığım recap kiti ile tüm kondansatörleri değiştirdim. İlk açılışta ekrana görüntü geldi, Workbench diskiyle açılış yaptı! Aslında görüntü gelmemesinin sebebi, sızıntının video çıkışındaki bir dirence zarar vermesiymiş; onu da temizleyip lehimledim. Şimdi makine kusursuz çalışıyor. Özellikle crthero13'ün dediği gibi multimetre ile güç hatlarını kontrol etmek çok işe yaradı; kısa devre yoktu ama yine de önlem aldım. Bu retro işi gerçekten sabır istiyor, ama sonuç muhteşem. Tekrar teşekkürler, sağ olun var olun!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Amiga 500 rev 6a kondansatör değişimi Kategori: Retro Koleksiyon
Vintage CRT Monitör Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler? İlk Alımım İçin Tavsiyeler Kategori: Retro Koleksiyon
Eski bir Commodore 64 güç kaynağım var, içindeki trafo çok ısınıyor, normal mi? Kategori: Retro Koleksiyon