disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 500 rev 6a kondansatör değişimi

Retro Koleksiyon Açılış: 09.08.2026 07:05 31 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır bu forumu takip ediyorum ama ilk kez yazıyorum. Geçenlerde babamdan kalma Amiga 500'ü çıkardım, temizlik yaparken anakartta bazı kondansatörlerin şiştiğini ve hatta bir tanesinin üzerinde hafif bir sızıntı olduğunu fark ettim. Makine açılmıyor, güç ışığı yanıyor ama ekrana görüntü gelmiyor. Tahminimce bu kondansatörler yüzündendir. Ben daha önce hiç lehimleme işine girmedim, ama bu makineyi kurtarmak istiyorum. Sizce bu işi kendi başıma yapabilir miyim, yoksa bir profesyonele mi götürmeliyim? Eğer kendim yapacaksam hangi kondansatörleri değiştirmem gerekiyor ve nelere dikkat etmeliyim? Anakart modelim Rev 6A, üzerindeki kondansatörlerin çoğu 47µF 16V ve 10µF 16V gibi görünüyor. Ayrıca birkaç tane de 100µF var. Bu değerlerin dışında başka değerler de var mı, yoksa hepsi bu mu? Şimdiden teşekkürler, kafam çok karışık.

Cevaplar (2)

Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Bu klasik bir Amiga 500 sorunu, özellikle Rev 6A kartlarda. Kondansatörlerin şişmesi ve sızıntı yapması çok yaygın, çünkü orijinalde kullanılanlar 90'ların başından kalma ve elektrolitik kondansatörler zamanla kuruyup şişer. Senin makinenin açılmaması muhtemelen bu yüzden, çünkü sızıntı yapan kondansatörler anakarttaki izlere zarar verebilir ve güç hatlarını bozabilir.

Öncelikle kendi başına yapıp yapamayacağın konusuna gelirsek: Eğer daha önce hiç lehimleme yapmadıysan, bu iş biraz riskli olabilir ama imkansız değil. Tavsiyem, önce eski bir elektronik kart üzerinde pratik yapman. Ayrıca iyi bir lehim istasyonu (sıcaklık kontrollü), ince uçlu bir havya, lehim sökme fitili veya bir düşük güçlü vakumlu sökme pompası edinmen lazım. Amiga 500 anakartı çok katmanlı değil ama yine de dikkatli olmak lazım.

Şimdi hangi kondansatörleri değiştireceğine gelince: Rev 6A kartında toplamda 23 adet elektrolitik kondansatör var. Değerler şöyle: 47µF 16V (genellikle 10 adet), 10µF 16V (genellikle 8 adet), 100µF 16V (genellikle 3 adet), ve ayrıca 220µF 16V (genellikle 2 adet) bulunur. Ama emin olmak için anakartın üzerindeki her kondansatörün değerini kontrol etmeni öneririm, çünkü bazı revizyonlarda farklılıklar olabilir. Ayrıca 5V regülatörünün yanında 1000µF 25V gibi büyük bir kondansatör de olabiliyor, ama Rev 6A'da bu genelde 100µF.

Değiştirirken dikkat etmen gereken en önemli şey, kondansatörlerin kutupları. Elektrolitik kondansatörlerin bir ucu eksi (-) işaretli, diğeri artı (+). Anakartta bu kutuplar genelde beyaz yarım daire veya + işareti ile belirtilir. Yanlış takarsan patlayabilir, o yüzden çok dikkat et. Ayrıca sızıntı yapan bölgeleri temizlemek için izopropil alkol ve yumuşak bir fırça kullan, hatta sızıntı izleri varsa hafifçe kazıman gerekebilir.

Son olarak, eğer kendine güvenmiyorsan, bu işi bilen birine götürmek en mantıklısı olabilir. Ama bence bu forumdaki birçok kişi gibi sen de öğrenerek yapabilirsin. Bol şans!

rommaster54 yazdı:

Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Bu klasik bir Amiga 500 sorunu, özellikle Rev 6A kartlarda. Kondansatörlerin şişmesi ve sızıntı yapması çok yaygın, çünkü orijinalde kullanılanlar 90'ların başından kalma ve elektrolitik kondansatörler zamanla kuruyup şişer. Senin makinenin açılmaması muhtemelen bu yüzden, çünkü sızıntı yapan kondansatörler anakarttaki izlere zarar verebilir ve güç hatlarını bozabilir.

Aynen öyle, dediğin gibi sızıntı yapan kondansatörler izlere zarar verebiliyor. Neyse ki benim kartımda sadece bir tanesinde hafif sızıntı vardı ve izlere zarar vermemiş. Dün akşam tüm kondansatörleri değiştirdim, hepsini tek tek söktüm ve yerlerine yeni, kaliteli markalar taktım (Panasonic ve Nichicon). Ayrıca sızıntı olan bölgeyi izopropil alkol ile temizledim, güzelce kuruttum.

Sonuç: Makine açıldı! Görüntü geldi, ekranda workbench floppy disk bekliyor. Şu an bir floppy bulamadım ama en azından makine çalışıyor. Çok teşekkürler, gerçekten yardımın büyük oldu. Bu işi ilk kez yapıyordum, biraz korkutucuydu ama sonunda başardım. Sanırım artık eski bilgisayarlara biraz daha güvenim geldi. Tekrar sağ ol!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Vintage CRT Monitör Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler? İlk Alımım İçin Tavsiyeler Kategori: Retro Koleksiyon
Eski bir Commodore 64 güç kaynağım var, içindeki trafo çok ısınıyor, normal mi? Kategori: Retro Koleksiyon
Elimdeki Amiga 500'ün kondansatörleri şişmiş! Değiştirme zamanı geldi mi? Kategori: Retro Koleksiyon