Selam dostlar, uzun süredir takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Elimde eski bir ATX 350W güç kaynağı var (markası Foxin, modeli FX-350, gerçekten 350W mı bilmiyorum ama üzerinde öyle yazıyor). Sistemim eski bir ASUS P5KPL-AM anakart, Core 2 Duo E4600 ve 2x1GB DDR2 RAM. Sorun şu: Bilgisayar açılırken bazen ilk denemede açılmıyor, güç düğmesine bastığımda fanlar bir tur dönüp duruyor, sonra tekrar deniyorum bazen açılıyor. Açıldığında da rastgele reset atıyor, özellikle oyun oynarken. Multimetre ile ölçtüm, 5VSB hattı (mor kablo) 4.7V'a düşüyor, 12V hattı ise 11.8V civarında. Kasanın içinde sadece bir adet 80mm fan var, ekran kartı dahili. Yani yük normal. Kondansatörleri görsel olarak kontrol ettim, şişme veya sızıntı yok. Ama yine de bu voltaj düşüşü normal mi? Yoksa PSU'nun mu suçu? Başka bir PSU ile denedim ve sorun kayboldu, yani anakart sağlam. Bu PSU'yu kurtarmak mümkün mü, yoksa çöpe mi gider? Teşekkürler.
Atx 350W PSU'da 5VSB Hattı Voltajı 4.7V'a Düşüyor, Reset Atıyor
Cevaplar (3)
01.08.2026 19:22
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. 5VSB hattındaki 4.7V değeri gerçekten sınırda; ATX spec'e göre %5 tolerans ile 4.75V - 5.25V arası olmalı. Senin ölçümün 4.7V ile toleransın hemen altında. Bu durum genellikle 5VSB devresindeki (genellikle bir flyback veya buck dönüştürücü) çıkış kondansatörlerinin ESR değerinin artmasından kaynaklanır. Görselde şişme olmasa bile, yüksek ESR'li kondansatörler voltajı düşürür. Ayrıca 5VSB hattı anakartın standby devresini besler, düşük voltajda anakart açılış sinyali (PS_ON) için yeterli gücü sağlayamaz ve reset atabilir. Önerim: PSU'yu aç, 5VSB çıkışındaki küçük elektrolitikleri (genellikle 470uF/16V veya 1000uF/10V civarı) değiştir. Ayrıca, ana transformatörün sekonder tarafındaki şönt dirençleri de kontrol et. Ama önce güç kablosunu çek ve 10 dakika bekle, çünkü büyük kondansatörlerde tehlikeli voltaj olabilir. Ayrıca, 12V hattının 11.8V olması da normal, yük altında biraz düşebilir. Eğer kondansatör değişimi işe yaramazsa, PSU'nun yaşına göre (muhtemelen 10+ yıl) yenileme zamanı gelmiş olabilir.
01.08.2026 19:55
actions yazdı:
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. 5VSB hattındaki 4.7V değeri gerçekten sınırda; ATX spec'e göre %5 tolerans ile 4.75V - 5.25V arası olmalı. Senin ölçümün 4.7V ile toleransın hemen altında.
Aynen katılıyorum, 4.7V kritik. Benzer bir sorunu ben de yaşamıştım, benim PSU'da 5VSB 4.5V'a düşüyordu ve sistem açılmıyordu. Sorunun kaynağı 5VSB devresindeki bir adet 22uF/50V'luk kondansatördü, değiştirince düzeldi. Ayrıca, PSU'nun içinde fanın yanındaki küçük devre kartındaki (standby devresi) optocoupler (genellikle PC817) ve zener diyotu da kontrol et. Zener diyotun değeri 5.1V olmalı, eğer bozulmuşsa voltajı regüle edemez. Ayrıca, 12V hattındaki 11.8V bence normal, ama 5VSB'deki düşüş ciddi. Bir de, PSU'yu açmadan önce mutlaka boşaltma direnci kullan, çünkü büyük kondansatörlerde 300V+ kalabilir. Benim önerim, kondansatörleri değiştirirken düşük ESR'li (Low ESR) marka kullan (Rubycon, Nichicon, Panasonic gibi), çünkü kalitesiz kondansatörler hemen bozulur.
01.08.2026 20:40
Selamlar, bence de kondansatörler ilk şüpheli. Ama bir de şu var: 5VSB hattı anakart tarafından sürekli çekilir, özellikle USB cihazları bağlıysa. Anakart üzerindeki USB portlarına takılı bir cihaz (örneğin bir USB hub) 5VSB'den akım çekiyor olabilir. Bu da voltajı düşürebilir. Yani PSU'yu suçlamadan önce, tüm USB cihazlarını çıkarıp tekrar ölçüm yap. Ayrıca, kasanın ön panelindeki güç butonu veya reset butonu kısa devre yapıyor olabilir, bu da rastgele resetlere yol açar. Onu da kontrol et. Ama eğer başka PSU ile sorun düzeliyorsa, büyük ihtimalle PSU. Kondansatör değişimi işe yaramazsa, PSU'nun PWM kontrol IC'sini (genellikle TL494 veya KA7500) de kontrol etmek gerekebilir. Ayrıca, lehim soğukluğu da olabilir, özellikle güç transformatörünün pinlerinde. O yüzden tüm lehim noktalarını büyüteçle incele. Son çare olarak, bu PSU'yu kurtarmak için harcayacağın efor, yeni bir PSU almaktan daha pahalıya gelebilir, özellikle de eski bir modelse.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Eski ATX PSU'dan 5V ve 12V besleme - Sorun: 3.3V çekişi düşürüyor mu?
Kategori: Güç Kaynakları
Commodore 1084S monitörümde yüksek frekanslı uğultu var, güç kaynağı mı suçlu?
Amiga 500 PSU'da 5V hattı düşüyor, çözüm önerisi olan var mı?