Selam yoldaşlar, uzun süredir retro topluyorum ve geçenlerde bir Amiga 500 (rev 6A anakart) aldım. Makine açılıyor ama ekranda zaman zaman renk karışmaları ve yatay çizgiler oluyor. İçini açtım, güç kaynağına yakın bölgedeki elektrolitik kondansatörlerden birkaçının üstü hafif şişmiş ve bir tanesinin dibinde de elektrolit sızıntısı var gibi duruyor. Ben daha önce hiç lehim sökme işlemi yapmadım, ama anakartı çöpe atmak da istemiyorum. Bu kondansatörleri değiştirmek şart mı, yoksa başka bir sorun mu aranmalı? Ayrıca, eğer değiştireceksem hangi tip kondansatörleri önerirsiniz? 105 derece mi, yoksa 85 derece mi? Ve lehim sökerken nelere dikkat etmeliyim? Şimdiden teşekkürler.
Amiga 500'ümdeki kondansatör şişmesi - Değiştirmeli miyim, yoksa başka bir sorun mu?
Cevaplar (4)
03.08.2026 13:17
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Amiga 500'lerde özellikle güç regülatörüne yakın kondansatörler (C401, C402 gibi) sıcaklıktan dolayı şişer ve sızıntı yapar. Bu sızıntı anakart izlerine zarar verebilir, bu yüzden kesinlikle değiştirmelisin. Görüntüdeki renk karışmaları ve yatay çizgiler genellikle bu kondansatörlerin zayıflamasından kaynaklanır, ama aynı zamanda Denise veya Agnus çiplerinin soketlerindeki oksitlenme de benzer belirtiler verebilir. Önce kondansatörleri değiştir, sonra çipleri hafifçe oynat. Kondansatör seçerken 105 derece, düşük ESR (Low ESR) modelleri tercih et. Örneğin Nichicon veya Panasonic'in düşük ESR serileri iyidir. Lehim sökerken kaliteli bir emici fitil veya vakumlu sökme pompası kullan. Anakartı iki taraflı olduğu için lehimleme esnasında aşırı ısıtma, pad'leri kaldırabilir. 300°C civarı bir sıcaklık yeterli. Ayrıca sızıntı yapmış bölgeyi izopropil alkol ile temizle.
03.08.2026 13:53
Katılıyorum, ama bir noktaya dikkat çekmek istiyorum: Sızıntı yapan kondansatörlerin elektroliti anakart üzerinde asidik bir etki bırakır ve zamanla bakır izleri aşındırabilir. Bu yüzden değişimden önce bölgeyi iyice temizlemen şart. Benim önerim, 10% sirke veya limon suyu ile nötralize edip ardından izopropil alkol ile durulaman. Ayrıca, rev 6A anakartta bazı kondansatörler SMD tip olabilir; eğer SMD ise, bunları değiştirmek biraz daha zordur, ama aynı prensip geçerli. Düşük ESR olmasına dikkat et, çünkü Amiga'nın güç regülatörü yüksek frekanslı dalgalanmalara karşı hassastır. Lehimleme tarafında ise, eğer fitil kullanacaksan, fitili lehimin üzerine koy ve havyanın ucuyla hafifçe bastırarak lehimi emdir. Pad'i kaldırmamak için çok uzun süre ısıtma. Son olarak, değişim sonrası ölçüm yapmak için bir multimetre ile voltajları kontrol etmeni öneririm.
03.08.2026 14:40
Selam, ben de birkaç Amiga 500 topladım, bu konuda deneyimliyim. Kondansatör değişimi kaçınılmaz, ama ek olarak şunu söyleyeyim: Rev 6A anakartlarda genellikle 470 µF ve 100 µF gibi değerler bulunur. Değişim için aynı kapasite ve voltaj değerlerini kullan, ama voltaj değeri aynı veya daha yüksek olabilir (örneğin 16V yerine 25V). Fiziksel boyut da önemli; sığmayacak kadar büyük seçme. Lehim sökme işlemi için sıcak hava istasyonu kullanmanı önermem, çünkü etraftaki soketlere zarar verebilir. Havya ve fitil en güvenlisi. Ayrıca, değişimden sonra makineyi açmadan önce tüm lehim noktalarını kontrol et, özellikle soğuk lehim olmasın. Eğer görüntü hala bozuksa, o zaman Denise çipinin soketini değiştirmeyi düşün. Bazı revizyonlarda soketler kalitesizdir ve temizlik gerekir. Son olarak, kondansatörleri stoklarken tarihine dikkat et, çok eski üretim olmasın.
03.08.2026 16:05
Herkese çok teşekkür ederim, yoldaşlar! Synthdrifter49'un dediği gibi önce kondansatörleri değiştirdim, 105 derece düşük ESR Nichicon kullandım. Ayrıca sızıntı olan bölgeyi sirke ve alkol ile temizledim. Lehim sökerken fitil kullandım ve pad'lerden hiçbirini kaldırmadım. Sonuç mükemmel! Ekran artık tertemiz, renk karışması ve çizgiler tamamen gitti. Demek ki sorun gerçekten kondansatörlerdeymiş. Copperhacker31'in önerdiği gibi lehim noktalarını da kontrol ettim, sorun yok. Bu konuda desteğiniz için sağ olun, artık Amiga 500'ümü gönül rahatlığıyla kullanabilirim. Bir de, değişim sırasında öğrendiklerimi yeni başlayanlar için ayrı bir konu açmayı düşünüyorum, belki faydalı olur.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Amiga 500'deki kondansatör değişimi sonrası görüntü gelmiyor, yardım!
Kategori: Retro Koleksiyon
İkinci El Alınan Amiga 500'ün Güç Kaynağı Patladı! Yardım Lazım
Eski bir kasada bulduğum donanımı tanımlama ve değer biçme yardımı