Selam dostlar, uzun süredir retro koleksiyon yapıyorum ve geçen hafta bir Amiga 500 (Rev 6A anakart) ele geçirdim. Makine açılıyordu ama ekranda titreme ve renk bozulmaları vardı. Araştırmalarım sonucu klasik kondansatör problemi olduğunu düşündüm ve anakarttaki tüm elektrolitik kondansatörleri değiştirmeye karar verdim. Elimdeki lehimleme ekipmanıyla (Hakko FX-888D ve kalay emme fitili) dikkatli bir şekilde eski kondansatörleri söktüm, yeni Nichicon ve Panasonic marka düşük ESR kondansatörleri taktım. Polaritelere de çok dikkat ettim, hepsi doğru görünüyor. Ancak işlem sonrası makineyi açtığımda hiçbir görüntü alamıyorum. Sadece güç LED'i yanıyor, ekranda siyah ekran var ve ses çıkışından da bir şey gelmiyor. Anakartta lehim köprüsü veya hasar olup olmadığını kontrol ettim, görünürde bir sorun yok. Ne yapabilirim? Bu durumla karşılaşan oldu mu? Yardımlarınızı bekliyorum.
Amiga 500'deki kondansatör değişimi sonrası görüntü gelmiyor, yardım!
Cevaplar (3)
01.08.2026 14:17
Öncelikle geçmiş olsun, bu klasik bir sorun. Kondansatör değişimi sonrası görüntü gelmemesi çoğunlukla birkaç nedenden kaynaklanır. Öncelikle anakartın üzerindeki lehim noktalarını büyüteçle tekrar kontrol et. Özellikle video çıkışına yakın olan kondansatörlerin (C401, C402 gibi) bacaklarının doğru oturup oturmadığını ve lehimin yeterince ısıtılıp akmış olduğunu kontrol et. Soğuk lehim bağlantısı çok sık karşılaşılan bir durumdur. Ayrıca, değiştirdiğin kondansatörlerin kapasite ve voltaj değerlerinin orijinalleriyle birebir aynı olduğundan emin ol. Yanlışlıkla daha düşük voltajlı bir kondansatör taktıysan, o kondansatör kısa devre yapıp koruma devresini tetikleyebilir. Bir diğer önemli nokta da güç kaynağını kontrol etmen. Amiga 500'ün orijinal güç kaynağındaki kondansatörler de eskiyebilir ve yük altında voltaj düşümü yapabilir. Multimetre ile +5V ve +12V hatlarını ölç. Ayrıca, anakart üzerindeki 68000 işlemcinin pinlerine yakın bir yerde lehim sıçraması olup olmadığını kontrol et. Bazen lehim sıçraması iki pini birbirine bağlayıp kısa devreye neden olabilir. Bunları kontrol edip sonucu yazarsan, daha ileri adım atmamıza yardımcı olur.
01.08.2026 14:41
ByteGuru'nun önerilerine katılıyorum, özellikle soğuk lehim ve güç kaynağı kontrolü çok kritik. Ancak bir şey daha eklemek istiyorum: Amiga 500'deki video çıkışındaki (RGB portu) bazı dirençler ve transistörler de görüntü oluşumunda rol oynar. Kondansatör değişimi sırasında bu komponentlere zarar vermiş olabilirsin. Özellikle anakartın üzerindeki 74LS serisi lojik entegrelerin (örneğin 74LS04 veya 74LS244) bacaklarında lehim köprüsü olup olmadığını kontrol et. Ayrıca, anakartın üzerindeki osilatör kristalini (28.63636 MHz) kontrol et. Eğer kristal hasar gördüyse veya lehim bağlantısı kopuksa, makine açılır ama ekrana sinyal gönderemez. Bunun için osiloskopunuz varsa kristalin çıkışını ölçebilirsiniz, yoksa multimetre ile AC voltajına bakabilirsiniz (genelde 1V civarı olmalı). Eğer bu testler de bir şey göstermezse, bir diğer olasılık da anakartın üzerindeki ROM veya Gary çipinin (U6) yerinden oynaması veya soket temasının zayıflamasıdır. Bu çipleri hafifçe bastırarak yerlerine oturtturmayı deneyin. Ayrıca, Amiga 500'ün üzerindeki bataryayı da kontrol edin; eğer batarya sızdırmışsa, yakınlardaki izleri kesmiş olabilir. Geçmiş olsun, umarım kısa sürede çözülür.
01.08.2026 15:14
Öncelikle
Dostlar, hepinize çok teşekkür ederim. Sorunu çözdüm! Meğer suçlu kondansatörler değilmiş. ByteGuru'nun önerisi üzerine güç kaynağını kontrol ederken, orijinal güç kaynağının +5V hattında sadece 4.2V olduğunu ölçtüm. Meğer güç kaynağının içindeki bir kondansatör de şişmiş ve voltaj regülasyonu bozulmuş. Yedek bir ATX güç kaynağını Amiga'ya uyarlayarak (ATX'ten çıkan sarı ve siyah kabloları doğru pinlere bağlayarak) makineyi açtım ve görüntü geldi! Ayrıca, anakarttaki lehim noktalarını da tekrar gözden geçirdim, herhangi bir sorun yoktu. Demek ki asıl problem güç kaynağındaymış. Şimdi Amiga'm harika çalışıyor, eski oyunlarımı keyifle oynuyorum. Tekrar teşekkürler, iyi ki varsınız!
byteguru21 yazdı:
Öncelikle geçmiş olsun, bu klasik bir sorun. Kondansatör değişimi sonrası görüntü gelmemesi çoğunlukla birkaç nedenden kaynaklanır. Öncelikle anakartın üzerindeki lehim noktalarını büyüteçle tekrar kontrol et. Özellikle video çıkışına yakın olan kondansatörlerin (C401, C402 gibi) bacaklarının doğru oturup oturmadığını ve lehimin yeterince ısıtılıp akmış olduğunu kontrol et. Soğuk lehim bağlantısı çok sık karşılaşılan bir durumdur. Ayrıca, değiştirdiğin kondansatörlerin kapasite ve voltaj değerlerinin orijinalleriyle birebir aynı olduğundan emin ol. Yanlışlıkla daha düşük voltajlı bir kondansatör taktıysan, o kondansatör kısa devre yapıp koruma devresini tetikleyebilir. Bir diğer önemli nokta da güç kaynağını kontrol etmen. Amiga 500'ün orijinal güç kaynağındaki kondansatörler de eskiyebilir ve yük altında voltaj düşümü yapabilir. Multimetre ile +5V ve +12V hatlarını ölç. Ayrıca, anakart üzerindeki 68000 işlemcinin pinlerine yakın bir yerde lehim sıçraması olup olmadığını kontrol et. Bazen lehim sıçraması iki pini birbirine bağlayıp kısa devreye neden olabilir. Bunları kontrol edip sonucu yazarsan, daha ileri adım atmamıza yardımcı olur.
Dostlar, hepinize çok teşekkür ederim. Sorunu çözdüm! Meğer suçlu kondansatörler değilmiş. ByteGuru'nun önerisi üzerine güç kaynağını kontrol ederken, orijinal güç kaynağının +5V hattında sadece 4.2V olduğunu ölçtüm. Meğer güç kaynağının içindeki bir kondansatör de şişmiş ve voltaj regülasyonu bozulmuş. Yedek bir ATX güç kaynağını Amiga'ya uyarlayarak (ATX'ten çıkan sarı ve siyah kabloları doğru pinlere bağlayarak) makineyi açtım ve görüntü geldi! Ayrıca, anakarttaki lehim noktalarını da tekrar gözden geçirdim, herhangi bir sorun yoktu. Demek ki asıl problem güç kaynağındaymış. Şimdi Amiga'm harika çalışıyor, eski oyunlarımı keyifle oynuyorum. Tekrar teşekkürler, iyi ki varsınız!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
İkinci El Alınan Amiga 500'ün Güç Kaynağı Patladı! Yardım Lazım
Kategori: Retro Koleksiyon
Eski bir kasada bulduğum donanımı tanımlama ve değer biçme yardımı
Amiga 500'ün kondansatörleri patladı! Tavsiye?