Selam dostlar, uzun zamandır retro topluyorum ve geçen hafta bir Amiga 500 aldım. Makine temiz, Kickstart 1.3 ve 512KB chip RAM var. Elimdeki bazı orijinal disketler (örneğin 'Turrican II' ve 'The Secret of Monkey Island') sürücüde dönüyor ama ekranda 'Workbench' ekranına atıyor veya doğrudan siyah ekranda kalıyor. Disketlerin manyetik yüzeyi temiz, sürücüyü de alkolle silip kalibre ettim. Yine de bazı oyunlar açılmıyor. Bir arkadaşım Kickstart 1.3'ün eski oyunlarla uyumsuz olduğunu, 1.2'ye düşürmem gerektiğini söyledi. Ama benim bildiğim çoğu oyun 1.3 ile sorunsuz çalışıyor. Acaba sorun NTSC/PAL bölge farkı mı, yoksa floppy sürücünün devir hızı mı? Yardımcı olursanız sevinirim, bu işten anlayan yok etrafımda.
Amiga 500'de floppy sürücüden boot etmeyen oyunlar - Kickstart 1.3 mü suçlu?
Cevaplar (4)
03.08.2026 13:30
Selam amigarider48, öncelikle hayırlı olsun makine. Kickstart 1.3'ün suçlu olduğunu sanmıyorum; çoğu oyun 1.3 ile uyumlu, hatta bazıları sadece 1.3'te daha stabil çalışır. Asıl şüpheli floppy sürücünün hızı olabilir. Standart bir Amiga floppy sürücüsü 300 RPM'de döner, ama bazı PC sürücüleri veya yanlış ayarlanmış sürücüler 360 RPM'de döner. Bu da okuma hatalarına ve oyunların açılmamasına yol açar. Sürücünün markasını ve modelini yazar mısın? Ayrıca, disketleri bir başka Amiga'da deneme şansın varsa, sorunun disket mi yoksa sürücü mü olduğunu anlarız. Bu arada, NTSC/PAL farkı oyunların açılmamasına neden olabilir, ama genelde ekranda görüntü bozulması veya renk kayması yapar, tamamen siyah ekran nadirdir. Bir de şunu dene: oyunu açarken fare butonlarına basılı tut, bazen bu, floppy sürücüyü farklı bir modda başlatır.
03.08.2026 13:46
Hocam bu çok doğru bir tespit, ben de aynı sorunu yaşamıştım. Benim Amiga 500'deki Chinon FZ-357 sürücüydü ve bir gün oyunlar açılmamaya başladı. Meğer sürücünün devir hızı zamanla sapmış. İçindeki potansiyometre ile 300 RPM'e ayarlayınca tüm oyunlar geri geldi. Ayrıca, Kickstart 1.3 ile ilgili bir detay daha: bazı oyunlar (özellikle erken dönem 1987-1989 oyunları) Kickstart 1.2'de daha iyi çalışır, ama bu çok nadir. Senin sorunun büyük ihtimalle sürücü kaynaklı. Disketleri bir başka Amiga'da test etme şansın yoksa, sürücünün hızını ölçmek için bir osiloskop veya devir ölçer kullanabilirsin. Eğer sürücüyü hiç açmadıysan, içindeki tozları temizle ve mekanizmayı hafifçe yağla. Ama dikkat et, yağlama işlemi çok ince bir iş, aşırıya kaçma.
03.08.2026 14:03
Bence sorun sürücüden ziyade disketlerin kendisi olabilir. Orijinal disketler yıllar içinde manyetik olarak bozulabilir. Özellikle 'Turrican II' gibi popüler oyunların korsan kopyaları çok yaygındı ve bu kopyalar düşük kaliteli disketlere basılmıştı. Eğer disketlerin üzerinde herhangi bir etiket yoksa veya kopya olduğunu düşünüyorsan, orijinal bir disket bulup denemeni öneririm. Ayrıca, Amiga'da 'HD' yazan disketler kullanma, çünkü Amiga 500'ün sürücüsü DD (Double Density) formatını destekler, HD disketler okunmaz. Son olarak, Kickstart 1.3'ün bazı oyunlarla uyumsuz olduğu doğrudur, ama bu genellikle oyunun koruma mekanizmasıyla ilgilidir. Örneğin, 'The Secret of Monkey Island' gibi oyunlar, sistemde fazla bellek olduğunda farklı davranabilir. Senin 512KB RAM'in yeterli, ama belki bir şeyler ters gidiyor. Bir de şu basit testi yap: oyunu açarken disket sürücüsünün ışığı yanıp sönüyor mu? Eğer sürekli yanıyorsa, sürücü veriyi okuyamıyor demektir.
03.08.2026 14:18
Herkese teşekkürler, sorun çözüldü! turborunner40 ve amigarebel13'ün dediği gibi sürücü hızı sorunuydu. Sürücüyü açtım, içindeki potansiyometreyi ayarladım ve devir hızını 300 RPM'e getirdim. Artık tüm oyunlar açılıyor, 'Turrican II' ve 'Monkey Island' sorunsuz çalışıyor. Ayrıca, disketlerin temizliğine de dikkat ettim, ama ana sorun hızdı. Bu arada segabender67, dediğin gibi disketlerin kopya olma ihtimali de vardı, ama benimkiler orijinaldi. Yine de uyarın için sağ ol. Bu deneyim bana eski donanımda en ufak bir sapmanın bile büyük sorunlara yol açabileceğini öğretti. Herkese iyi forumlar!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
PS2 Slim adaptöründe kırmızı ışık yanıp sönüyor, çözümü nedir?
Kategori: Konsol Oyunları
PS1 hafıza kartı arızası: Eeprom mu, Flash mı? Yardım!
PS1 Optical Drive (SCPH-1002) Ölü Mü? Laser Değişimi Sonrası Hâlâ Disk Okumuyor