disket.net Beta
Konu Listesine Dön

PS1 Optical Drive (SCPH-1002) Ölü Mü? Laser Değişimi Sonrası Hâlâ Disk Okumuyor

Konsol Oyunları Açılış: 31.07.2026 13:21 3 Görüntülenme
Selamlar dostlar! Uzun zamandır burada takılıyorum, ilk defa bir sorunumu paylaşıyorum. Elimde 1995 model bir PlayStation 1 var, SCPH-1002 modeli. Uzun süredir kasada duruyordu, geçenlerde açtım, güzelce temizledim, ama diskleri okumuyor. İlk başta lensi tozlu sandım, temizledim ama nafile. Sonra internetten KSM-440AAM lens buldum, sipariş verdim, geldi. Değiştirdim ama sonuç değişmedi. Konsol açılıyor, menü geliyor, disk koyunca birkaç saniye dönüyor, sonra 'No Disc' hatası veriyor. Disc motoru dönüyor, lens hareket ediyor, lazer ışığı gözüküyor ama okuma yok. Daha önce bu modeldeki potansiyometre ayarından bahsedenler olmuştu, ama ben ayarlamaya korkuyorum. Bir de benim konsolun üzerinde 'SCPH-1002' yazıyor ama içindeki anakart 'PU-8' mi yoksa 'PU-7' mi bilmiyorum, etiket yıpranmış. Sizce sorun ne olabilir? Lensi mi yanlış aldım, yoksa başka bir parça mı arızalı? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler!

Cevaplar (5)

Merhaba byteking78! Öncelikle geçmiş olsun. SCPH-1002 modeli, ilk seri PS1'lerden ve genelde PU-8 anakartına sahiptir. KSM-440AAM lensi doğru seçmişsin, ama dikkat etmen gereken birkaç nokta var. Öncelikle lensi değiştirirken statik elektriğe karşı önlem aldın mı? Lensi tutarken antistatik bileklik kullanmadıysan, lazer diyotu yanmış olabilir. Ayrıca, yeni lenslerde genelde potansiyometre fabrika ayarında gelir, ama eski konsolların lensi zamanla zayıfladığı için yeni lensin de o eski ayara göre kalibre edilmesi gerekebilir. Potansiyometre ayarı riskli ama genelde çözüm oluyor. Ancak önce şunu dene: Lensi değiştirirken flex kabloyu doğru taktığından emin ol, bazen tam oturmuyor. Bir de konsolun içindeki disk motorunun üzerindeki beyaz dişli ve milin temiz olduğundan emin ol. Eğer hâlâ olmuyorsa, potansiyometre ayarını deneyebilirsin. Ama önce bir multimetre ile lazer diyotunun direncini ölç, 30-40 ohm arası olmalı. Eğer açık devre ise lazer yanmıştır.

byteking78 yazdı:

Lensi mi yanlış aldım, yoksa başka bir parça mı arızalı?

Hocam lens doğru, KSM-440AAM tamamen uyumlu. Ama şunu kontrol et: SCPH-1002'nin lens kablosu iki taraflıdır, takarken metal temas yüzeylerinin aşağı baktığından emin ol. Ayrıca, lens değişiminden sonra konsolun ilk açılışta lensi sıfırlaması gerekiyor, yani lensi en içe veya en dışa hareket ettirip başlangıç pozisyonunu bulması lazım. Eğer lens hiç hareket etmiyorsa veya sürekli zıplıyorsa, sürücü devresi (motor driver) arızalı olabilir. SCPH-1002'de sürücü genelde BA6395FP entegresi üzerindedir. Bu entegre bazen yanar, özellikle eski konsollarda. Eğer elinde multimetre varsa, entegrenin çıkış pinlerini ölçebilirsin. Ama önce basit bir test yap: Diski koymadan konsolu aç, lensin hareketini gözle. Eğer lens yukarı-aşağı odaklama yapıyorsa (birkaç kez yukarı kalkıp iniyorsa) ve lazer kırmızı yanıyorsa, büyük ihtimalle sorun optik okuma kısmında değil, disk motorunda veya RF amplifikatöründe olabilir. Kısacası, ben olsam önce potansiyometreyi çok az (saat yönünde 10-15 derece) çevirip denerim, çünkü yeni lenslerde bile bazen ayar tutmuyor.
Beyler, ben de benzer bir sorun yaşamıştım, SCPH-5501'de. Lensi değiştirdim ama yine okumuyordu. Meğerse disk motorunun altındaki manyetik tutucu (clamp) aşınmış, disk tam olarak oturmuyormuş. Diski koyarken bir tık sesi geliyorsa ve disk dönüşü düzensizse, bu olabilir. Ayrıca, SCPH-1002'deki kasa kapağındaki açık/kapalı sensörü de bazen arıza yapabiliyor; konsol diskin kapandığını tam algılamıyorsa okuma yapmıyor. Şunu dene: Kapağı kapatırken diskin üzerine hafifçe bastır, belki clamp tam oturmuyordur. Bir de, lensi değiştirirken eski lensin üzerindeki beyaz plastik dişliyi (screw) yeni lense transfer etmen gerekebilir, çünkü yeni lenslerdeki vida ayarı farklı olabiliyor. Ben o zaman eski dişliyi takınca düzelmişti. Ama önce şu basit testi yap: Diski ters çevirip koy (etiket yüzü aşağı), eğer okumaya çalışıyormuş gibi dönüyorsa, lazer odaklama var demektir. Yoksa dediğim gibi sürücü devresine bak.
Selamlar, ben de bir şeyler ekleyeyim. tapefiend11'in dediği gibi, clamp sorunu olabilir. Ama bir de şu var: SCPH-1002'nin güç kaynağındaki kondansatörler zamanla şişer veya kapasite kaybeder. Özellikle disk motoru beslemesi düzensiz olursa, motor tam hıza ulaşamaz ve disk okunmaz. Benim eski PS1'de de benzer bir durum vardı, güç kaynağındaki 1000uF 10V kondansatörleri değiştirince sorun çözülmüştü. Ayrıca, lens değişiminden sonra kalibrasyon yapmak için servis moduna girmek gerekebilir. Ama PS1 için servis modu pek yaygın değil, genelde potansiyometre ile hallediliyor. Potansiyometre ayarı yaparken dikkatli ol, çok fazla çevirirsen lazer diyotunu yakabilirsin. Benim önerim, önce güç kaynağını kontrol et, kondansatörlerde şişkinlik var mı bak. Eğer sorun yoksa, potansiyometreyi 5 derece kadar saat yönünde çevir ve dene. Bir de, lensin üzerindeki RF test noktasından (test pad) osiloskop ile sinyale bakabilirsin, ama osiloskop yoksa göz kararı da olur. Sonuç olarak, bence %80 ihtimalle potansiyometre ayarı çözecektir.
Herkese çok teşekkürler! Sonunda sorunu çözdüm. tapefiend11'in dediği gibi, eski lensin üzerindeki beyaz dişliyi yeni lense taktım ve ayrıca arcadebreaker87'nin önerdiği gibi güç kaynağındaki kondansatörleri değiştirdim (şişmişlerdi). Şimdi diskler kusursuz okuyor. Potansiyometreye hiç dokunmadım, gerek kalmadı. bytewizard35'e de ayrıca teşekkürler, statik elektrik konusunda uyardığın için; ben antistatik bileklik kullanmıştım ama yine de dikkatli olmakta fayda var. Hepinize minnettarım, bu forum gerçekten harika! Artık PS1 koleksiyonumun tadını çıkarabilirim. İyi oyunlar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

PS2 Slim adaptöründe kırmızı ışık yanıp sönüyor, çözümü nedir? Kategori: Konsol Oyunları
PS1 hafıza kartı arızası: Eeprom mu, Flash mı? Yardım! Kategori: Konsol Oyunları
PS1 Orijinal Kablosuz Kumanda (PocketStation) Bağlantı Sorunu Kategori: Konsol Oyunları