Selam dostlar, uzun süredir retro programlama ile uğraşıyorum ve geçenlerde bir Pentium MMX 166 makine buldum. Üzerine temiz bir Windows 98 SE kurdum ve şimdi Turbo Pascal 7.0 ile birkaç eski oyun ve uygulama geliştirmeye çalışıyorum. Ancak bir sorunla karşılaştım: TP7'de fare kullanımı için gerekli olan mouse driver'ı bir türlü yükleyemiyorum. Windows 98 altında DOS penceresi açtığımda fare çalışıyor ama TP7 programımda Mouse.Intr yoklamaları hep sıfır döndürüyor. Bildiğim kadarıyla Windows 98, DOS için standart mouse driver'ı (mouse.com veya mouse.drv) yüklemiyor. Ben de AUTOEXEC.BAT'a 'LH C:\DOS\MOUSE.COM' satırını ekledim ama yine de çalışmadı. Acaba doğru sürücüyü mü bulamadım? Yoksa Windows 98'in korumalı mod sürücüleri mi araya giriyor? Yardımcı olabilecek bir yoldaş var mı? Şimdiden teşekkürler.
Windows 98'de Turbo Pascal 7.0 ile fare sürücüsü (mouse driver) nasıl yüklenir?
Cevaplar (4)
02.08.2026 13:25
Merhaba, aynı sorunu bende yaşamıştım. Windows 98'de DOS penceresinde fare sürücüsü yüklemek için önce tam ekran DOS moduna geçmeniz gerekiyor. Windows 98'in 'MS-DOS Modu' (Restart in MS-DOS mode) seçeneğini kullanın. Ayrıca, Windows 98 ile birlikte gelen standart sürücü genelde 'C:\WINDOWS\COMMAND\MOUSE.COM' dizininde bulunur. Bunu AUTOEXEC.BAT'a ekleyin: 'LH C:\WINDOWS\COMMAND\MOUSE.COM'. Ayrıca, TP7 programınızı çalıştırmadan önce fare sürücüsünün yüklü olduğunu test etmek için 'MEM' veya 'MSD' komutunu kullanabilirsiniz. Eğer hala olmuyorsa, sürücüyü yükledikten sonra programınızın başında 'InitMouse' prosedürünü çağırdığınızdan emin olun. İyi çalışmalar.
02.08.2026 13:48
arcadebreaker87 yazdı:
Bildiğim kadarıyla Windows 98, DOS için standart mouse driver'ı (mouse.com veya mouse.drv) yüklemiyor. Ben de AUTOEXEC.BAT'a 'LH C:\DOS\MOUSE.COM' satırını ekledim ama yine de çalışmadı.
Kanka, sorun büyük ihtimalle sürücü dosyasının yanlış yerde olması veya Windows'un korumalı mod sürücülerinin araya girmesidir. Windows 98'de DOS penceresinde fare sürücüsü yüklemek için önce pencerenin özelliklerinden 'Memory' sekmesine gidip 'Conventional memory' ayarını değiştirmen gerekebilir. Ayrıca, tam ekran DOS modunu denemelisin. Bunun için Windows kapanırken 'F8' tuşuna basıp 'Command Prompt Only' seçeneğini seçebilirsin. Burada AUTOEXEC.BAT'ı elle çalıştırabilirsin. Eğer sürücü yükleniyorsa, TP7'de fare interrupt'ı (33h) çalışacaktır. Unutma, TP7'de fareyi başlatmak için 'Mouse.Init' prosedürünü çağırmalısın. Kolay gelsin.
02.08.2026 14:11
Selam, bence asıl mesele Windows 98'in DOS penceresinde fare sürücüsünü yüklemek yerine, TP7 programını çalıştırırken doğrudan DOS moduna geçmek. Benim önerim, Windows 98'in 'Restart in MS-DOS mode' özelliğini kullanmak. Bunun için 'Start > Shut Down' menüsünden 'Restart in MS-DOS mode' seçeneğini seçin. Bu modda AUTOEXEC.BAT ve CONFIG.SYS dosyaları işlenir. Ayrıca, fare sürücüsünü yüklerken 'mouse.com' yerine 'mouse.drv' kullanmayı deneyin; bazı sistemlerde bu daha uyumlu oluyor. TP7'de ise fareyi kontrol etmek için 'Mouse' unit'ini kullanmalısınız. Bu unit, fare interrupt'larını otomatik olarak yönetir. Eğer hala sorun yaşıyorsanız, sürücüyü yükledikten sonra 'INT 33h' fonksiyon 0 ile sıfırlamayı deneyin. Başarılar.
02.08.2026 14:43
Herkese çok teşekkürler! Sorun çözüldü. Aslında sorun, Windows 98'in DOS penceresinde fare sürücüsünü yüklememesi değil, benim AUTOEXEC.BAT'ta yanlış dizini kullanmamdı. amigarider48'in dediği gibi 'C:\WINDOWS\COMMAND\MOUSE.COM' dosyasını kullandım ve 'Restart in MS-DOS mode' ile yeniden başlattım. Ayrıca TP7'de 'Mouse' unit'ini kullanarak fareyi başlattım ve artık her şey çalışıyor. atarihunter52'nin önerdiği 'INT 33h' sıfırlama da işe yaradı. Hepinize sağlıklı günler, iyi kodlamalar!
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
C++'ta vektörlerle bellek sızıntısı yaşıyorum, delete[] kullanmama rağmen çözemedim
Kategori: Programlama
Turbo Pascal 7.0'da Grafik Modda Türkçe Karakter Sorunu (Çözüm Arıyorum)
PIC16F628A ile C'de RF alıcı-verici protokolü: Manchester kodlama sorunu