disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Windows 98'de Logitech Wingman Extreme 3D Pro için Force Feedback Sorunu

Oyun Donanımları Açılış: 09.08.2026 19:04 33 Görüntülenme
Selamlar dostlar, geçen hafta bir bit pazarında sıfır gibi duran bir Logitech Wingman Extreme 3D Pro buldum. Kutusu bile duruyor, içinden sürücü disketleri de çıktı. Benim asıl amacım bu joystick'i Windows 98 SE kurulu olan retro sistemimde kullanmak. Sistemimde Voodoo3 3000, Sound Blaster AWE64 ve 128MB RAM var. Joystick'i USB portuna taktım, Windows 98 sürücü istedi, ben de kutusundaki sürücü disketini taktım ve sürücüyü kurdum. Ancak Force Feedback özelliği hiç çalışmıyor. Windows'un oyun denetleyicileri bölümünde test ettiğimde joystick'in eksenleri ve tuşları çalışıyor ama Force Feedback testinde hiçbir tepki yok. Sürücüyü Logitech'in sitesinden indirmeyi denedim ama artık Windows 98 sürücüsü bulamadım. Bu arada joystick'in üzerindeki Force Feedback butonu da yanmıyor. Sizce sorun ne olabilir? Sürücüde mi, yoksa joystick'in kendisinde mi bir sorun var? Yardımcı olursanız sevinirim, bu joystick'i özellikle Need for Speed III ve Jane's WWII Fighters gibi oyunlarda kullanmak istiyorum.

Cevaplar (3)

Merhaba, öncelikle güzel bir buluntu, tebrikler. Force Feedback'in çalışmamasının birkaç nedeni olabilir. En yaygın sorun, Windows 98'in USB üzerinden Force Feedback desteklememesidir. Microsoft, Windows 98 SE'de USB HID sınıfı üzerinden Force Feedback desteğini tam olarak sağlamıyordu. Bu yüzden joystick'i oyun portuna (game port) takman gerekiyor. Wingman Extreme 3D Pro'nun hem USB hem de oyun portu bağlantısı var. Eğer sisteminde ses kartının üzerinde bir oyun portu varsa, joystick'i oraya tak ve sürücüyü tekrar kur. Ayrıca sürücü kurulumu sırasında 'Force Feedback' seçeneğini işaretlediğinden emin ol. Logitech'in sürücüsü kurulurken 'Custom Install' seçeneğiyle geliyor. Eğer oyun portu da yoksa, USB'de Force Feedback çalışmayacaktır. Bir de kontrol et, joystick'in altında veya arkasında bir güç anahtarı olabilir mi? Bazı modellerde harici güç adaptörü gerekiyor. Kutusunda adaptör var mıydı?

joydrifter54 yazdı:

Sürücüyü Logitech'in sitesinden indirmeyi denedim ama artık Windows 98 sürücüsü bulamadım.

Haklısın, Logitech eski sürücüleri kaldırmış. Ama arşiv sitelerinde hala bulunabilir. Örneğin 'Vogons' forumunda veya 'Retro Drivers' arşivlerinde Wingman Extreme 3D Pro'nun Windows 98 sürücüsü mevcut. Ancak asıl önemli olan, vectorshadow89'un dediği gibi USB'de Force Feedback çalışmaz. Ben de aynı joystick'i kullanıyorum, benim sistemimde Sound Blaster AWE64'ün oyun portuna takılı. Oyun portundan bağladığımda Force Feedback sorunsuz çalışıyor. Ayrıca şunu da kontrol et: Windows 98'de Denetim Masası > Oyun Denetleyicileri'ne gir, joystick'in özelliklerini aç ve 'Force Feedback' sekmesinde 'Test Force Feedback' butonuna bas. Eğer hiçbir şey olmuyorsa, joystick'in içindeki motorlarda bir sorun olabilir. Ama önce oyun portuna geçmeyi dene. Bir de, sürücü kurulumunda 'DirectX 6.0 veya üzeri' gerektiğini unutma. Sisteminde DirectX 7.0 kurulu mu? Eğer kurulu değilse, DirectX'i güncelle.
Sorun çözüldü arkadaşlar, çok teşekkürler! vectorshadow89 ve amigarebel13'in dediği gibi sorun USB bağlantısındaymış. Joystick'i ses kartının oyun portuna taktım, sürücüyü de Logitech'in sitesinden bulduğum eski bir arşivden kurdum. Şimdi Force Feedback gayet güzel çalışıyor, özellikle Need for Speed III'te direksiyon titremeleri muhteşem. Ayrıca oyun portuna geçince joystick'in üzerindeki Force Feedback butonu da yanıyor. Demek ki joystick'te bir sorun yokmuş, sadece Windows 98 USB üzerinden desteklemiyormuş. Bu arada DirectX 7.0 da kuruluymuş zaten. Tekrar teşekkürler, iyi forumlar!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Logitech G920 Direksiyon FFB Titreşimi Aniden Kesildi, Yardım! Kategori: Oyun Donanımları
Logitech Driving Force GT Direksiyon Seti PS2/PS3'te Tanınmıyor, FFB Çalışmıyor (USB Adaptör Sorunu?) Kategori: Oyun Donanımları
Logitech G502 X Plus Kablosuz Mouse'da Rastgele Bağlantı Kopmaları ve Çözümü Kategori: Oyun Donanımları