disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Seagate Barracuda 7200.11 - Kafalar Yerine Oturuyor mu? Veri Kurtarma Umudu

Veri Kurtarma Açılış: 09.08.2026 07:13 18 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun zamandır forumu takip ediyorum ama ilk kez bir konu açıyorum. Umarım yanlış yere açmıyorumdur. Baştan söyleyeyim, bu bir veri kurtarma konusu ve biraz uzun olacak, kusura bakmayın.

Elimde bir Seagate Barracuda 7200.11 1TB (model: ST31000333AS, firmware SD81) var. Disk, bir gece aniden bilgisayardan kayboldu. BIOS'ta görünmüyor, disk dönüyor ama hiçbir tıkırtı sesi yok, sadece sessiz bir dönüş var. İnternette biraz araştırdım ve bu serinin meşhur 'BSY' (Busy) durumu ve LBA 0 hatası olduğunu öğrendim. Ben de hemen bir USB-TTL adaptörü (FTDI çipli) aldım ve terminale bağladım. Aldığım çıktı şu şekilde:

```
Boot 0x10M
Spin Up
FAIL SAFE
```

Sonra internetteki reçetelere göre 'F3 T>' istemcisine geçmek için 'Ctrl+Z' yaptım ama hiçbir tepki vermedi. Sonra 'F3 T>' moduna geçmek için '0x20' komutunu göndermem gerektiğini okudum ama benim gönderdiğim komutlar (mesela '/2' veya 'm0,2,2,0,0,0,0,0' gibi) hiçbir işe yaramadı. Terminalde sadece 'R/W Request Failed' gibi hatalar alıyorum. Bu diskin kafaları yerine oturmuş olabilir mi? Yoksa ben mi yanlış bir şey yapıyorum? Verilerin içinde aile fotoğrafları var, çok önemli. Ne yapmamı önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler.

Cevaplar (2)

Merhaba pixeldigger80, geçmiş olsun. Bu durum klasik bir 7200.11 'BSY' vakası. Ama önce sakin ol, panik yok. Senin anlattığına göre disk dönüyor ve terminalden 'Boot 0x10M / Spin Up / FAIL SAFE' alıyorsun. Bu aslında iyi bir işaret, çünkü kafalar muhtemelen park halinde değil, ama disk henüz hazır değil. Bahsettiğin 'Ctrl+Z' işlemi, F3 T> moduna geçmek için doğru, ancak bazen bu seride terminal hızı (baud rate) yanlış ayarlanmış olabilir. 115200 baud kullandığına emin misin? Ayrıca terminal programında 'Flow Control' kapalı olmalı. Eğer bunlar doğruysa, 'Ctrl+Z' gönderdikten sonra hemen 'F3 T>' promptunu görmelisin. Eğer görmüyorsan, birkaç kez daha dene, bazen ilk seferde tutmuyor.

Gelelim asıl soruna: Kafaların yerine oturup oturmadığı. Eğer kafalar oturmuş olsaydı, diskten tıkırtı sesleri gelirdi. Sen tıkırtı duymadığını söylüyorsun, bu yüzden büyük ihtimalle kafalar yerinde ve sorun tamamen firmware kaynaklı. Bu serideki en yaygın sorun, SA (Service Area) bölgesindeki bir bozulma nedeniyle diskin 'FAIL SAFE' modunda takılı kalması. Çözüm için 'F3 T>' moduna geçtikten sonra şu komutları sırayla dene:

```
F3 T>/2
F3 2>Z
F3 2>U
F3 2>m0,2,2,0,0,0,0,0
```

Bu komutlar sırasıyla: modül 2'ye geçiş, motoru durdurma (Z), motoru başlatma (U) ve son olarak da 'm0' komutu ile SA'yı yeniden başlatma. Eğer 'm0' komutu başarılı olursa, diskiniz düzelecektir. Ama dikkat, bu komutlar veri kaybına neden olmaz, sadece firmware'i onarır. Eğer 'm0' komutu hata verirse, muhtemelen SA'da ciddi bir hasar var demektir ve bu durumda profesyonel bir veri kurtarma firmasına başvurmanı öneririm. Ama önce bu adımları dene, çoğu zaman işe yarıyor. Kolay gelsin.

Bu komutlar sırasıyla: modül 2'ye geçiş, motoru durdurma (Z), motoru başlatma (U) ve son olarak da 'm0' komutu ile SA'yı yeniden başlatma. Eğer 'm0' komutu başarılı olursa, diskiniz düzelecektir. Ama dikkat, bu komutlar veri kaybına neden olmaz, sadece firmware'i onarır.

Kanka, çok teşekkür ederim! Aynen dediğin gibi yaptım. Önce baud rate'i kontrol ettim, 115200'deydi. Sonra 'Ctrl+Z' gönderdim, birkaç denemeden sonra 'F3 T>' promptu geldi. Ardından sırasıyla /2, Z, U ve m0 komutlarını gönderdim. 'm0' komutu biraz düşündü ve sonunda 'Done' yazdı! Sonra diski çıkarıp tekrar bağladım, BIOS'ta göründü ve Windows açıldı. Tüm verilerim yerinde, aile fotoğrafları kurtuldu! İnanılmaz bir rahatlama yaşıyorum.

Bu arada, bu işlemi yaparken bir şey fark ettim: 'm0' komutunu göndermeden önce motoru durdurup başlatmak (Z ve U) gerçekten önemliymiş. Çünkü ilk denediğimde sadece 'm0' göndermiştim ve hata vermişti. Senin tarif ettiğin sırayla yapınca sorunsuz çalıştı. Bu bilgiyi forumda başka bir yerde görmemiştim, umarım başka arkadaşlara da faydalı olur. Tekrar teşekkürler, iyi ki varsın! Konu çözülmüştür, kilitlenebilir.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

SSD'den veri kurtarma: TRIM sonrası veriler gerçekten gitti mi? Kategori: Veri Kurtarma
HDD'den Veri Kurtarma: PCB Değişimi Sonrası HDD BIOS'ta Görünmüyor, Ne Yapmalıyım? Kategori: Veri Kurtarma
Harici diskten silinen dosyalar nasıl kurtarılır? (NTFS, veri üzerine yazılma riski) Kategori: Veri Kurtarma