Selam beyler, eski bir Pentium 4 sistem toplamaya çalışıyorum. Anakart modelim Asus P4P800-VM (i865G yonga seti). Sorun şu: anakart üzerindeki onboard VGA çıkışı (D-Sub 15 pin) ile monitöre görüntü geliyor ama ciddi bir bulanıklık var. Sanki ghosting yapıyor gibi, yazılar net değil, titreme hissi var. Harici bir PCI-E ekran kartı taktığımda (Radeon HD 4350) sorun tamamen ortadan kalkıyor. Bu durumda onboard VGA çıkışı mı arızalı, yoksa anakart üzerindeki kondansatörler mi problemli? Bir de işin garibi, BIOS'a girdiğimde görüntü net, Windows açılırken de net, ama masaüstüne geçince bulanıklık başlıyor. Sürücüyü güncelledim, farklı monitör denedim, VGA kablosunu değiştirdim yine aynı. Kafayı yemek üzereyim dostlar. Ne önerirsiniz?
Pentium 4 Anakarttaki Bulanık Görüntü Sorunu (VGA Çıkışı mı, Kondansatör mü?)
Cevaplar (3)
29.07.2026 13:22
Merhaba arcadechaser72. Bahsettiğin durum, yani BIOS'ta görüntü netken Windows masaüstünde bulanıklaşma, genelde sürücü kaynaklı bir çözünürlük/refresh rate uyumsuzluğunu işaret eder. i865G'nin onboard grafik birimi (Intel Extreme Graphics 2) 60 Hz üzeri yenileme hızlarında veya anakartın desteklemediği bir çözünürlükte zorlanıyor olabilir. Öncelikle Windows'u Güvenli Mod'da başlatıp sürücüyü tamamen kaldır (DDU ile temizle), sonra Intel'in resmi sitesinden sadece i865G için olan en son sürücüyü (sürüm 14.10.0.4482 gibi) yükle. Ayrıca monitörün VGA girişinde herhangi bir pin eğriliği var mı kontrol et. Eğer çözülmezse, kondansatörlerin şişme veya sızdırma yapıp yapmadığını fiziksel olarak incele. Özellikle VGA çıkışına yakın olan küçük elektrolitik kapasitörler (100-470 µF arası) bozulduğunda sinyalde zayıflama ve bulanıklık yapabilir.
29.07.2026 13:55
c64hunter86 yazdı:
Öncelikle Windows'u Güvenli Mod'da başlatıp sürücüyü tamamen kaldır (DDU ile temizle), sonra Intel'in resmi sitesinden sadece i865G için olan en son sürücüyü (sürüm 14.10.0.4482 gibi) yükle.
Kanka c64hunter86'in dediği gibi sürücüyü DDU ile temizlemek iyi bir fikir. Ama bir de şu var: i865G'nin VGA çıkışı anakart üzerinde 3 tane RAMDAC'a sahip, bunlardan biri bozulursa analog sinyalde bozulma olabilir. Özellikle masaüstünde bulanıklık olması ama BIOS'ta olmaması, Windows'un yüksek çözünürlükte (örneğin 1280x1024 veya 1024x768) çalışırken RAMDAC'in yetersiz kalmasından kaynaklanabilir. Bir de BIOS'ta 'Video Memory' ayarını 64 MB veya 128 MB yapmayı dene. Eğer hala düzelmezse, anakart üzerindeki VGA çıkışına yakın olan 47 µF ve 100 µF'lik kondansatörleri değiştirmeyi düşünebilirsin. arcadechaser72, ayrıca VGA çıkışının hemen yanındaki küçük bir direnç (genelde 75 ohm) atmış olabilir, multimetre ile ölç.
29.07.2026 16:10
Çok teşekkürler yoldaşlar, c64hunter86 ve gamerrider86 önerileriniz işe yaradı. Önce DDU ile sürücüyü temizleyip en son Intel sürücüsünü kurdum, fayda etmedi. Sonra BIOS'ta Video Memory ayarını 128 MB yaptım, yine düzelmedi. En son VGA çıkışına yakın olan iki adet 100 µF 16V kondansatörü değiştirdim (şişme yoktu ama değiştireyim dedim) ve sorun tamamen çözüldü. Görüntü artık harici karttakinden farksız. Demek ki kondansatörlerin içten bozulması sinyali bozuyormuş. Herkese teşekkürler, konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
Eski anakartımın BIOS pilini değiştirdim ama CMOS ayarları hâlâ kayboluyor, ne yapmalıyım?
Kategori: Anakartlar
Eski bir anakartın BIOS pilini değiştirmek sorun yaratır mı? (ASUS P5Q Deluxe)
MSI 845E Max anakartım POST vermiyor, BIOS pilini değiştirdim ama hâlâ aynı