Selam dostlar, uzun zamandır forumu takip ediyorum ama ilk kez konu açıyorum. Başlıkta da belirttiğim gibi bir iPhone 6s Plus kullanıcısıyım (iOS 15.8.3 yüklü, jailbreak yok). Cihazımı yaklaşık 2 yıl önce ikinci el almıştım, batarya sağlığı %82'ye kadar düştü ve bir süredir can sıkıcı bir sorun yaşıyorum. Sorun şu: Telefonu şarja taktığımda şarj yüzdesi çok yavaş artıyor, bazen %1'de saatlerce kalıyor. Ama fişten çektiğim anda, şarj %60 bile olsa, telefon anında kapanıyor. Açmaya çalıştığımda da pil simgesi boş görünüyor ve tekrar şarja takmam gerekiyor. Bazen şarjda iken zorla açmayı denediğimde açılıyor ama çok yavaş çalışıyor. Ne yaptıysam çözemedim. DFU modundan geri yükleme yaptım, batarya kalibrasyonu için tam deşarj/şarj döngüleri denedim, hatta şarj kablosunu ve adaptörü değiştirdim. Sorunun yazılımsal olmadığını düşünüyorum çünkü sorun her iOS sürümünde devam etti. Acaba batarya mı değişmeli, yoksa anakartta bir sorun mu var? Şimdiden teşekkürler, yardımcı olabilecek herkese minnettarım.
iPhone 6s Plus batarya sorunu: Şarjda %1 artış, fişten çekince anında kapanma
Cevaplar (3)
04.08.2026 19:13
Selam bitspecter89, geçmiş olsun. Bu klasik bir iPhone 6s/6s Plus batarya ölümü belirtisi. %82 sağlık aslında iyi görünüyor ama bu sağlık değeri genelde pilin tam şarj kapasitesini gösterir, iç direnç (internal resistance) artışını göstermez. Senin anlattığın belirtiler (şarjda takılı kalma, fişten çekince anında kapanma) genellikle bataryanın iç direncinin çok yükseldiğini ve anlık voltaj düşüşüne dayanamadığını gösterir. Yani batarya değişimi büyük ihtimalle çözecektir. Ama önce şunu deneyebilirsin: Cihazı şarja tak, %50 şarj olduktan sonra (eğer açılırsa) Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı bölümüne bak. 'Önemli Performans Yönetimi Mesajı' var mı? Eğer varsa, bu bataryanın beklenmedik kapanmalara karşı performansı kıstığını gösterir. Yine de ben olsam bataryayı değiştirirdim. Orijinal veya kaliteli bir muadil (örneğin, iFixit veya Tormato marka) al. Değişim sırasında yapıştırıcıya dikkat et, ekranı açarken esnek kablo bağlantılarını zorlama. Ayrıca bataryayı değiştirdikten sonra pil sağlığı %100 olarak görünmeyebilir, bu normaldir; birkaç şarj döngüsünden sonra kalibre olur.
04.08.2026 19:36
bitspecter89 yazdı:
DFU modundan geri yükleme yaptım, batarya kalibrasyonu için tam deşarj/şarj döngüleri denedim, hatta şarj kablosunu ve adaptörü değiştirdim.
Kanka, siliconmechanic90 haklı. Ben de aynı sorunu iPhone 7'de yaşamıştım. Tam deşarj/şarj döngüleri aslında lityum-iyon piller için zararlı bile olabilir; çünkü derin deşarj pilin kimyasal yapısını bozuyor. Senin sorunun kesinlikle yazılımsal değil. Ama bir ihtimal daha var: Anakarttaki güç yönetim IC'si (örneğin, Texas Instruments'ın SN27546 veya Apple'ın özel PMIC'i) arızalanmış olabilir. Bu durumda batarya değişimi sorunu çözmez. Ama önce bataryayı değiştirmeyi dene, çünkü bu en ucuz ve en olası çözüm. Eğer batarya değişiminden sonra sorun devam ederse, o zaman anakart seviyesinde bir sorun var demektir. Bu durumda mikro lehimleme (microsoldering) yapan bir servise gitmen gerekir. Ayrıca, şarj entegresinin (U2 IC) veya batarya şarj devresindeki bir kondansatörün şişmesi de bu belirtilere yol açabilir. Cihazı açarken batarya konnektörünün yanındaki küçük bileşenleri kontrol et, eğer şişmiş veya yanık bir şey görürsen büyük ihtimalle sorun oradadır. Ama dediğim gibi, %90 ihtimalle batarya değişimi işini görecektir.
05.08.2026 00:01
Evet beyler, sonunda çözdüm! siliconmechanic90 ve help.php'in önerdiği gibi bataryayı değiştirdim. Orijinal bir batarya buldum (Apple'ın kendi servisinden değil ama %100 orijinal olduğunu doğruladım, seri numarası ve üretim tarihi tutarlıydı). Değişimden sonra telefonu şarja taktım, %1'de kaldığı sorun ortadan kalktı. Şimdi %100'e kadar normal hızda şarj oluyor. Fişten çekince de artık anında kapanma yok. Pil sağlığı %100 görünüyor, birkaç döngü sonra gerçek değeri göreceğiz ama şu an her şey harika. Ayrıca help.php'in dediği gibi anakartta bir sorun yokmuş, batarya tamamen ölmüş. İç direnci aşırı yüksekmiş, ben de bir multimetre ile ölçtüm, şarjda 4.2V'a çıkıyor ama yük altında 3.5V'a düşüyordu. Yani sorun tamamen bataryadaymış. İkinize de çok teşekkür ederim, iyi ki varsınız! Bu sorunu yaşayan başka arkadaşlar olursa direkt batarya değiştirsinler, vakit kaybetmesinler. Konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.
Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.
İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar
iPhone 6s Pil Şişmesi ve Ekran Ayrılması: Değişim mi, Tamir mi?
Kategori: iPhone
iPhone 6s pil şarj döngüsü sayısı öğrenmenin en güvenilir yolu?
iPhone 6s batarya şişmesi: Ekranı kasadan ayırdı, ne yapmalıyım?