disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Eski laptopumun Wi-Fi kartı sürekli kopuyor, 802.11g ile mi kalsam?

Wi-Fi Açılış: 01.08.2026 13:55 3 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir bu forumu takip ediyorum ama ilk kez yazıyorum. Elimde 2006 model bir HP Pavilion dv2000 var, içindeki Broadcom BCM4311 802.11b/g kartı (PCIe mini kart) Windows XP'de sorunsuz çalışıyordu ama ben makineye Linux Mint Xfce 21.3 kurunca Wi-Fi bağlantısı sürekli kopmaya başladı. Özellikle büyük dosya indirirken bağlantı 2-3 dakikada bir düşüyor, tekrar bağlanmak için ağ yöneticisinden elle bağlanmam gerekiyor. Sürücü olarak b43 ve b43legacy modüllerini denedim, firmware-b43legacy-installer paketini kurdum, ama sorun devam ediyor. Kablosuz ağ kartımın çip seti gerçekten BCM4311 mi yoksa BCM4312 mi tam emin değilim, çünkü lspci çıktısında 'Broadcom BCM4311 802.11b/g' yazıyor ama bazı forumlarda bu kartların aslında BCM4312 olduğunu ve yanlış sürücü yüklenebileceğini okudum. Ayrıca güç yönetimi ile ilgili olabilir mi? Çünkü Windows'ta böyle bir sorun yaşamıyordum, Linux'ta pil ömrü için güç tasarrufu yapıyor olabilir. Bu eski kartı 802.11g modunda sabitlemeyi düşünüyorum, acaba iwconfig ile modu değiştirsem çözülür mü, yoksa kartı komple değiştirmem mi gerekir? Şimdiden teşekkürler, yardımcı olabilecek herkese minnettarım.

Cevaplar (2)

Merhaba, aynı sorunu bende de yaşadım, o yüzden biliyorum. Öncelikle BCM4311 ile BCM4312 karışıklığı çok yaygındır, ama lspci çıktısında BCM4311 yazıyorsa büyük ihtimalle gerçekten BCM4311'dir. Ancak yine de kontrol etmek için 'lspci -nn' komutunu ver ve çıktıdaki [14e4:4311] gibi bir device ID görürsen emin olursun. BCM4311 için b43legacy değil, b43 sürücüsü kullanılmalıdır. Firmware olarak da 'firmware-b43-installer' paketini kurman gerekiyor, çünkü b43legacy eski bir sürücü ve BCM4311 ile tam uyumlu değildir. Ayrıca güç yönetimi sorununu denemek için 'iwconfig wlan0 power off' komutunu çalıştırarak kapatmayı dene. Bu komutu kalıcı hale getirmek için /etc/rc.local dosyasına ekleyebilirsin. Eğer hala kopuyorsa, modemi 802.11g moduna sabitlemek yerine kartı 802.11b moduna almayı dene, çünkü bazen 802.11g'deki yüksek hızlarda sinyal zayıf olabiliyor. Ama asıl çözüm, kartın anten kablosunu kontrol etmek olabilir; eski laptopların anten bağlantıları gevşeyebiliyor. Son çare olarak kartı değiştirmek istersen, Intel PRO/Wireless 2200BG gibi bir kart bulabilirsin, ama o da eski. Şimdilik b43 sürücüsünü ve güç yönetimini kapatmayı dene, büyük ihtimalle çözülür.

Öncelikle BCM4311 ile BCM4312 karışıklığı çok yaygındır, ama lspci çıktısında BCM4311 yazıyorsa büyük ihtimalle gerçekten BCM4311'dir. Ancak yine de kontrol etmek için 'lspci -nn' komutunu ver ve çıktıdaki [14e4:4311] gibi bir device ID görürsen emin olursun.

Haklısın, dediğin gibi lspci -nn çıktısına baktım ve gerçekten [14e4:4311] yazıyor, yani kart BCM4311'miş. Ben yanlışlıkla b43legacy kullanıyormuşum, onu kaldırıp firmware-b43-installer kurdum ve güç yönetimini de iwconfig ile kapattım. Şu an 2 saattir bağlantı kopmadı, sorun çözüldü gibi görünüyor. İlginç olan şu ki, Windows'ta sorun yokken Linux'ta olmasının sebebi gerçekten sürücüymüş. Yardımın için çok teşekkür ederim dostum, sağ ol. Bu arada, kartı değiştirmeyi düşünüyordum ama gerek kalmadı, bu eski kart daha gidebilir gibi. Tekrar teşekkürler!

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Kurumsal Wi-Fi'da WPA2-Enterprise ile EAP-PEAP Sorunu: Kablosuz Ağ Bulunuyor ama Bağlanmıyor! Kategori: Wi-Fi
Eski laptopumda Wi-Fi kartı değişimi: Mini PCI-E mi, yarım boy mu? Kategori: Wi-Fi
Evdeki eski Wi-Fi kapsama alanı zayıf, kablosuz köprü mü kurmalıyım yoksa access point mi? Kategori: Wi-Fi