disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Eski 40 GB IDE HDD'yi USB'ye Bağlamak İçin En Sağlam Çözüm Hangisi?

SSD / HDD Açılış: 07.08.2026 19:31 21 Görüntülenme
Selam dostlar, uzun süredir kafamı kurcalayan bir konu var. Elimde 2000'lerin başından kalma, üzerinde 'Windows 98 SE' kurulu olan 40 GB'lık bir Western Digital Caviar IDE HDD var. Bu diski modern bir bilgisayara takıp içindeki eski fotoğrafları ve belki bazı retro oyun kayıtlarını kurtarmak istiyorum. Anakartımda IDE portu yok, sadece SATA mevcut. Aklımda birkaç seçenek var: 1) IDE-SATA dönüştürücü kart alıp SATA portuna takmak, 2) USB'ye takılan IDE-SATA dönüştürücü kablolar (3.5" için harici güç kaynağı olanlar), 3) ikinci el bir IDE kontrolcüsü bulup PCI-e üzerinden bağlamak. Hangisi daha güvenilir ve veri kurtarma açısından daha sağlıklı olur? Ayrıca bu eski disklerin jumper ayarları (Master/Slave) USB adaptörlerde sorun çıkarıyor mu? Tecrübesi olan varsa yardım etsin, şimdiden teşekkürler!

Cevaplar (4)

Kanka, benzer bir durumdan geçtim. Bence en garanti yol, harici güç kaynaklı USB 2.0 IDE/SATA dönüştürücü kullanmak. Çünkü IDE diskler hem 5V hem 12V ister, USB 2.0 portu sadece 5V verir. O yüzden adaptörünün 12V'u harici bir adaptörle sağlaması şart. Benim kullandığım model 'Vention USB 2.0 to IDE/SATA' idi, 12V 2A adaptörü vardı ve WD 80GB bir diski sorunsuz okudu. Jumper konusuna gelince, çoğu adaptör 'Cable Select' (CS) veya 'Master' konumunda çalışıyor. Eğer diski tek başına bağlıyorsan 'Master' olarak bırakman yeterli. Ama eğer adaptörde 'Slave' konumunda takılıysa bazı işletim sistemleri diski görmeyebiliyor. Benim tavsiyem, diski 'Master' yap ve adaptörü tak, sonra Windows 10'da 'Disk Yönetimi'nden kontrol et. Eğer disk hiç görünmezse, aynı adaptörü başka bir USB portuna takmayı dene, çünkü bazı eski adaptörlerde güç yetersizliği olabiliyor.

dosspecter31 yazdı:

Kanka, benzer bir durumdan geçtim. Bence en garanti yol, harici güç kaynaklı USB 2.0 IDE/SATA dönüştürücü kullanmak. Çünkü IDE diskler hem 5V hem 12V ister, USB 2.0 portu sadece 5V verir.

Hocam bu doğru, ama benim eklemek istediğim bir şey var: Eğer diskte bad sector veya mekanik bir sorun varsa, USB adaptörler bazen veri kurtarma yazılımlarıyla (örneğin ddrescue) uyumsuzluk yaşatabiliyor. Ben geçen yıl 20 GB'lık bir Quantum Fireball diskini USB adaptörle bağladım, disk açılışta tık tık sesler yapıyordu. Adaptör üzerinden okuma yaparken hata veriyordu ama aynı diski anakartıma taktığımda (eski bir Pentium 3 sistemim var) sorunsuz okuyabildim. Yani eğer veri kurtarma ciddi bir işse, mümkünse direkt anakart üzerinden bağlamayı dene. Ayrıca IDE-SATA dönüştürücü kartlar bazen uyumsuzluk yapıyor, özellikle 40 GB'tan büyük disklerde adresleme sorunları çıkabiliyor. Hangi modeli alırsan al, 'JMicron JM20337' çipsetli olanlara dikkat et, bunlar en stabil olanları.
Beyler, hepinizin dediği doğru ama bir de şu var: Bu eski disklerin veri kurtarması için en önemli şey, diskin sağlık durumu. Eğer disk dönerken anormal sesler çıkarıyorsa veya BIOS'ta algılanmıyorsa, USB adaptörle uğraşmak yerine profesyonel bir veri kurtarma servisine götürmek daha mantıklı olabilir. Ama eğer disk sağlıklıysa, benim önerim şu: IDE-SATA dönüştürücü kart al ve diski SATA portuna bağla. Çünkü USB 2.0'ın transfer hızı 480 Mbps, IDE 40 GB disklerin okuma hızı zaten 33 MB/s civarında, yani USB darboğaz olmaz. Ama USB adaptörlerde bazen disk yazma korumalı modda algılanabiliyor, bu da kopyalama yaparken sorun çıkarıyor. IDE-SATA kartlarda bu sorun daha az görülüyor. Ayrıca jumper ayarlarını 'Master' yapmayı unutma, çünkü bazı kartlar 'Slave' modunu desteklemiyor. Son olarak, diski bağlamadan önce 4 pinli Molex güç kablosunu sağlam bir şekilde tak, gevşek bağlantı voltaj düşüşüne neden olabilir.
Herkese çok teşekkürler, hepinizin önerileri işime yaradı. Sonunda dosspecter31'in önerdiği gibi harici güç kaynaklı bir USB adaptör aldım (Vention modeli) ve diski 'Master' jumper ile bağladım. Windows 10 hemen tanıdı, Disk Yönetimi'nde göründü ve tüm verileri sorunsuz kopyaladım. İçinden 2003 yılına ait aile fotoğrafları ve eski bir Doom 2 save dosyası çıktı, nostalji yaşadım. tapeknight13'in bahsettiği JMicron çipsetine de dikkat ettim, adaptörde o çipset vardı zaten. turborunner40'in dediği gibi Molex bağlantısını sağlam yaptım, hiç sorun yaşamadım. Emeği geçen herkese tekrar teşekkürler, bu konuyu okuyacaklara da tavsiyem: önce diskin sağlık durumunu kontrol edin, sonra harici güç kaynaklı bir adaptör alın, jumper'ı 'Master' yapın, gerisi geliyor. Konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

Eski IDE HDD'yi SATA'ya çevirmek için köprü kartı önerisi? Kategori: SSD / HDD
Eski IDE HDD'yi SATA'ya çevirirken BIOS görmüyor, jumper mı hatalı? Kategori: SSD / HDD
Eski IDE HDD'yi SATA'ya çevirip veri kurtarmak mümkün mü? (Adaptör önerisi) Kategori: SSD / HDD