disket.net Beta
Konu Listesine Dön

Amiga 1200'de ekran gelmiyor, power LED yanıp sönüyor - kondansatör patlamış mı?

Donanım Sorunları Açılış: 30.07.2026 13:11 5 Görüntülenme
Selam dostlar, başlıkta da belirttiğim gibi bir Amiga 1200'üm var, birkaç gündür çalıştırmaya çalışıyorum ama ekran gelmiyor. Power LED'i normalde sabit yeşil yanarken şimdi kısa aralıklarla yanıp sönüyor, sanki bir şeyler ters gibi. Anakartı açtığımda bazı kondansatörlerin üstünde hafif bir şişkinlik ve kahverengimsi bir sızıntı izi fark ettim. Özellikle güç regülatörüne yakın olan 100µF 16V'luk bir kapasitörün üstü çatlamış gibiydi. Multimetre ile ölçtüm, kısa devre yapıyor. Sizce bu kondansatör patlaması ekran gelmemesine sebep olur mu? Yoksa başka bir sorun mu aramalıyım? Lehim sökme pompası ve havya var, değiştirmeyi düşünüyorum ama hangi marka kondansatör almalıyım? Orjinaline yakın düşük ESR mi lazım? Bir de bu LED yanıp sönmesi genelde PSU'nun mu suçu? PSU'yu başka bir Amiga 500'de denedim, onda çalışıyor. Yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler.

Cevaplar (3)

Merhaba c64master22, kondansatör patlaması kesinlikle ekran gelmemesine sebep olabilir. Özellikle Amiga 1200'lerdeki Tantalyum ve elektrolitik kapasitörler yaşlandıkça sızıntı yapıyor ve güç hattında dalgalanmaya yol açıyor. Power LED'in yanıp sönmesi genelde +5V hattında bir kısa devre veya düzensizlik olduğunu gösterir. Senin de belirttiğin gibi o 100µF 16V'luk kondansatörün patlamış olması, muhtemelen +5V hattını etkileyerek ekran kartının (Alice chip) beslemesini kesiyor.

Değiştirirken düşük ESR (Low ESR) kondansatör kullanman şart. Normal standart kondansatörler yüksek frekanslı anahtarlamalı regülatörlerde iyi çalışmaz. Ben genelde Nichicon veya Panasonic marka düşük ESR serisi kullanıyorum. Örneğin Panasonic FR serisi veya Nichicon PW serisi iş görür. Lehim sökerken pad'lere dikkat et, Amiga 1200 anakartı ince bakır yollara sahip, fazla ısıtırsan kalkabilir.

Ayrıca sadece patlak olanı değil, anakarttaki tüm elektrolitik kondansatörleri değiştirmeni öneririm. Özellikle güç girişine yakın olan 10µF ve 47µF'likler de sıkıntı çıkarıyor. Bir de lehim işi bitince, PSU'yu başka bir cihazda denemişsin zaten, onu da bağla ve ilk açılışta multimetre ile +5V ve +12V çıkışlarını kontrol et. Kolay gelsin.

c64master22 yazdı:

Anakartı açtığımda bazı kondansatörlerin üstünde hafif bir şişkinlik ve kahverengimsi bir sızıntı izi fark ettim. Özellikle güç regülatörüne yakın olan 100µF 16V'luk bir kapasitörün üstü çatlamış gibiydi.

Aynı sorunu geçen yıl ben de yaşadım c64master22. pixeldigger80'in dediği gibi düşük ESR şart. Ama bir noktaya daha dikkat çekeyim: Amiga 1200'lerdeki güç regülatörü genelde 5V beslemesini sağlayan bir lineer regülatör değil, bir switching regülatör (buck converter) aslında. Bu yüzden düşük ESR olmayan kondansatör takarsan, regülatör osilasyona girebilir ve LED yanıp sönmeye devam eder.

Ayrıca sadece kondansatörleri değiştirmekle kalmayıp, lehim bağlantılarını da kontrol et. Özellikle güç regülatörünün bacaklarındaki soğuk lehimler de benzer sorunlara yol açabiliyor. Bir de şunu unutma: Kondansatörleri değiştirdikten sonra ilk açılışta bir süre (5-10 dakika) beklemekte fayda var, çünkü bazen yeni kondansatörlerin oturması zaman alabiliyor. Eğer hala sorun devam ederse, PSU'nun çıkışındaki filtre kondansatörlerini de kontrol et. Amiga 500'de çalışıyor olması, PSU'nun tamamen sağlam olduğu anlamına gelmez; yük altında farklı davranabilir. Başarılar!
Çok teşekkürler pixeldigger80 ve synthdrifter49, ikinizin de önerileri işe yaradı. Dediğiniz gibi tüm elektrolitik kondansatörleri Panasonic FR serisi ile değiştirdim. Özellikle güç regülatörünün etrafındaki 100µF ve 47µF'likleri yeniledim. Lehim işlemini yaparken soğuk lehim olmamasına dikkat ettim. İlk açılışta LED sabit yandı ve ekran geldi! Gerçekten de sorun patlak kondansatörlerden kaynaklanıyormuş. Bir de synthdrifter49'in dediği gibi, PSU'yu yük altında test ettim, onda da sorun yokmuş. Şimdi makine sorunsuz çalışıyor. Destekleriniz için sağ olun, iyi ki varsınız! Konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.

Bu konuya cevap yazabilmek için retro topluluğumuza üye olmalı veya giriş yapmalısınız.

İlgili Konular & Benzer Paylaşımlar

VGA konektöründen gelen cızırtı sesi - Ekran kartı mı, PSU mu? Kategori: Donanım Sorunları
Amiga 500'deki Denise (8362R6) çipi aşırı ısınıyor, görüntüde çizgiler oluşuyor - Yeni kondansatörler işe yaramadı Kategori: Donanım Sorunları
CRT monitörde yatay çizgi sorunu - Flyback mi gitti yoksa başka bir şey mi? Kategori: Donanım Sorunları